Місто

У житомирських школах не знайшли грубих порушень під час перевірки якості харчування, - Арендарчук

27 November 2014, 18:24

У результаті рейдів з перевірки якості харчування, що відбулися у деяких житомирських школах 26-27 листопада, грубих порушень виявлено не було.

Про це під час семінару, проведеного 27 листопада спеціалістами державного підприємства «Житомирстандартметрологія» для керівників шкіл та дитсадків Житомира, а також приватних структур, які організовують харчування школярів, сказав новопризначений начальник управління освіти Житомирської міської ради Валентин Арендарчук.

«Вчора був особисто на рейді, сьогодні був виїзд без мене. Ми продовжуємо виконувати доручення Любові Володимирівни Цимбалюк (про перевірку якості харчування - Житомир.info) у зв’язку зі зверненням до неї деяких депутатів та інформацією в Інтернеті про напружену ситуацію з харчуванням. Хочу подякувати адміністраціям шкіл, де учора оглядали продукцію. Це 5-та, 12-та, 33-я школи і 25-й ліцей. Дякую адміністраціям цих установ і приватним підприємцям, які там надають послуги з харчування. Є побажання, є рекомендації, але ми не знайшли забороненої продукції, вона вся була достатньо якісного рівня», - сказав Арендарчук.

Зі слів начальника управління, 26 листопада відбулися перевірки у школах №№ 8, 20 і 21. Порушень не було, заборонена продукція не виявлена.

«Що ми побачили – це обмаль фруктів в буфетах. Почався зимовий період, вітамінізація страв була і буде», - сказав Валентин Арендарчук.

Валентин Арендарчук

Під час семінару у ДП «Житомирстандартметрологія»

Арендарчук повідомив також, що дискусію у членів комісії викликали гарячі напої у пластикових і картонних склянках, а також цукерки іноземного виробника, які продають або дають «на здачу» у буфетах. Щодо склянок доповідач порадив «поберегтися і вийти на скляний чи керамічний посуд», стосовно ж китайських солодощів сказав:

«Це те, що тягне на грубе порушення – на здачу желейна цукерка. У нас обіг хлібобулочної продукції, а не обіг цукерок, тим більше, якщо вони заборонені. Я вчора дискутував з Вікторією Валентинівною (Краснопір – директор департаменту власності та ринкового регулювання міської ради - Житомир.info), вона досвідчений фахівець. Вона каже: якщо закон не забороняє, то можна. Але у нас є розум, інтелект і фахова підготовка. Ми читаємо хімічний склад цієї цукерки, і якщо там «ешка», то треба дивитися по шкалі, що ця «Е» означає, на що вона впливає і який її вміст у відсотковому еквіваленті. Золоте правило людства: не знаєш – спитай. Отут прийти до них (у «Житомирстандартметрологію»)  і запитати, чи цю цукерку на смітник, чи можна продавати».

На переконання Арендарчука, поради фахівців ДП «Житомирстандартметрологія» стосовно  вимог до відбору зразків продукції є дуже корисними для освітян, які повинні «грамотно захищатися» від несправедливих звинувачень та «проізволу» з боку відвідувачів, батьків, громадських організацій та депутатів.

27 листопада на адресу редакції Житомир.info надійшов лист депутата Житомирської міської ради Наталії Боровської, у якому вона повідомляє про те, що є ініціатором перевірки якості харчування у закладах освіти, і що в результаті рейдів було виявлено продаж недозволених продуктів харчування.

«Після останньої перевірки шкільних буфетів я змушена була направити звернення про термінове втручання керівництва міста в дану ситуацію. В понеділок в. о. міського голови Цимбалюк Л.В. зібрала термінову комісію з питань контролю якості харчування, під час якої мої слова підтвердила керівник департаменту власності та ринкового регулювання міської ради, яка повідомила, що після мого звернення комісійно було відвідано 9 шкіл, у 7 з яких - виявлено продаж недозволених продуктів харчування», - йдеться у листі за підписом депутата.

Зі слів Боровської, у шкільних буфетах продають заборонені санітарними нормами солодощі сумнівного походження, часто – у вигляді цигарок. Це неприпустимо у загальноосвітніх закладах, - переконана депутат.

Як повідомляв Житомир.info, Наталія Боровська ініціювала перевірку якості ковбаси та сосисок, якими годують дітей в дошкільних закладах, після котрої звернулася до в.о. міського голови Любові Цимбалюк з проханням розірвати договір з постачальником цих продуктів.

Солодощі у столовій однієї з житомирських шкіл. Фото Наталії Боровської

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі