Місто

Житомирський ботанічний сад, який є підрозділом університету, хочуть назвати на честь Героїв-десантників

25 April 2024, 14:53

Вчена рада Поліського національного університету одноголосно підтримала пропозицію 95-ї окремої десантно-штурмової Поліської бригади змінити назву ботанічного саду університету на «Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників».

Про це опівночі 24 квітня повідомив ректор ПНУ Олег Скидан.

«Протягом місяця в партерній частині саду буде завершено формування експозиції, присвяченій Десантно-штурмовим військам України. Також на території саду розгортається потужний комплекс щодо проведення реабілітації поранених військовослужбовців ЗСУ», - йдеться у повідомленні.

Раніше у ботанічний сад перенесли дерев’яну скульптуру, яку у 2023 році в пам’ять про побратимів із 95-ї бригади зробив воїн-десантник Іван Халус: за основу він взяв 300-літній дуб, який у квітні 2023 року впав у житомирському парку.

«Вже цими вихідними кожен зможе споглядати унікальний пам’ятний знак 95-ї бригади, який встановлено на території Ботанічного саду. Автор цього меморіалу – Іван Халус – майстер дерев’яних скульптур із багаторічним досвідом, неодноразовий учасник та переможець вітчизняних і міжнародних конкурсів й фестивалів дерев’яних скульптур. Його вироби можна знайти у різних куточках України. Тепер, один з них – емблема 95 бригади – на території житомирського Ботанічного саду! Сам Іван у складі славнозвісної 95-ки виконував бойові завдання на Сході країни. А тепер активно займається волонтерською діяльністю, закуповуючи необхідне для своїх побратимів. Тривалий час пам’ятний знак, який виготовив майстер у Житомирі, стояв у парку, а днями його перевезли і встановили на центральній алеї Ботанічного саду Поліського національного університету», - йшлося у повідомленні на Facebook-сторінці ботанічного саду 11 квітня.

Нагадаємо, 5 жовтня 2023 року ректор ПНУ Олег Скидан розповідав, що ботанічний сад Поліського національного університету – це структурний підрозділ навчального закладу, він має статус природоохоронного об'єкта, тобто територія належить до Природно-заповідного фонду України, тому його діяльність регулюється положенням, яке затверджено Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, тобто ботанічний сад – це не парк для прогулянок.

Але з 8 березня 2024 року ботанічний сад відкрив двері для відвідувачів, вхід був безкоштовний, а згодом поставили скриньку, в яку збирають донати на потреби бійців 95-ї окремої десантно-штурмової Поліської бригади. І до цього часу погуляти в ботанічному саду можна у суботу та неділю з 10:00 до 16:00.

Як повідомляв Житомир.info, 16 лютого 2024 року ректор Поліського національного університету Олег Скидан заявив про початок процесу об’єднання ПНУ та Житомирського державного університету імені Івана Франка, а 19 лютого 2024 року ректорка ЖДУ Галини Киричук заперечила інформацію про об’єднання двох університетів в один, бо «жодного нормативного документа ні в МОН, ні в Уряді ще немає». 2 березня Олег Скидан виклав лист Міністерства освіти і науки, направлений 1 березня 2024 року начальнику ОВА Віталію Бунечку з рекомендацією опрацювати та надати пропозиції стосовно реорганізації Поліського національного університету шляхом приєднання до Житомирського державного університету ім.Івана Франка. 4 березня 2024 року студенти організували акцію біля ПНУ, а в університеті зібрали конференцію трудового колективу, де викладачі висловлювалися проти приєднання до іншого навчального закладу. 7 березня понад 200 студентів Поліського національного університету влаштували мітинг під стінами Житомирської обласної ради на захист закладу, а в цей час на сесії облради виступали ректори ПНУ та ЖДУ.

На брифінгу 20 березня начальник ОВА Віталій Бунечко розповідав, що процес об’єднання університетів призупиняється на час вступної кампанії, обласна влада буде зібрати аналітичну інформацію щодо діяльності всіх закладів вищої освіти, які є у Житомирі, бо іншого шляху, крім укрупнення вищих навчальних закладів, у нашій державі немає.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ботсад ПНУ ботанічний сад Поліський національний університет 95 бригада перейменування десантник  
Матеріали по темі