Суспільство

Екологи не радять збирати чорницю у 7 районах Житомирської області та попереджають про штрафи

1 July 2015, 17:08

За збір чорниці з метою реалізації передбачена адміністративна відповідальність.

Про це нагадує прес-служба Державної екологічної інспекції України в Житомирській області.

Екологи попереджають, що збір ягід чорниці з метою отримання прибутку від реалізації зібраної сировини без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів заборонено ст. ст. 69, 73 Лісового Кодексу України, ст. 10 ЗУ «Про рослинний світ», за що передбачено відповідальність за ст. 70 КУпАП у вигляді штрафу на посадових осіб від 51 до 119 грн., на громадян від 17 до 51 грн.

Також за реалізацію лікарської та технічної сировини дикорослих рослин юридичними або фізичними особами, та які не мають дозволу на спеціальне використання природних ресурсів передбачено відповідальність за ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу) матеріали передаються до суду.

Крім того, екологи не радять збирати чорницю у семи районах Житомирської області, які найбільше постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

«З дня трагедії на Чорнобильській атомній електростанції минуло вже понад 29 років, але радіація і досі впливає на стан довкілля. Дари поліських лісів – гриби та ягоди – надпотужно накопичують в собі небезпечні для здоров’я людини радіонукліди. Тож заготовляти чорницю в таких районах Житомирської області як Ємільчинський, Коростенський, Лугинський, Малинський, Новоград–Волинський, Овруцький та Народицький райони є найбільш небезпечно для здоров’я людини, так як саме ці райони є найбільше забруднені радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС», - повідомляє прес-служба Держекоінспекції в області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі