Політика

Депутати-мажоритарники Житомирської міської ради підшукують собі «підходящі партії» для майбутніх виборів

3 July 2015, 15:16

 Депутати, які восени 2010 року пройшли до Житомирської міської ради від мажоритарних округів, готуються до майбутніх виборів і підшукують собі політичні партії.

Мажоритарник Олег Малиновський на минулих виборах йшов від Партії регіонів і зараз готується знову поборотися за депутатський мандат.

«На вибори я у будь-якому випадку буду збиратись. Я п’ять років, якщо чесно, збираюсь. Хто знає мій 5-й округ, то, мабуть, прізвище Малиновський знають відсотків 70 людей. Тому що я був майже на всіх подвір'ях наших будинків, зустрічався з малозабезпеченими людьми, я їм постійно допомагаю. Збираюсь однозначно. Яка буде партія – це ще секрет. Яка буде система виборів – ми теж не знаємо. Перше читання прийняли, вже ніби буде по відкритим спискам, але друге читання ще не пройшло і ще можуть повністю все це закреслити. Тому працюємо в цьому напрямку», - сказав Малиновський у коментарі Житомир.info.

У 2010 році до Житомирської міської ради пройшли 8 мажоритарників - членів Партії регіонів: Олег Малиновський (округ №5), Наталія Леонченко (округ №8), Юрій Самборський (округ №13), Олег Самчук (округ №17), Вались Кучик (округ №19), Валерій Онопрієнко (округ №21), Андрій Сарно (округ №26), Ірина Янчук ( округ № 27).

Нагадаємо, відповідно до законопроекту політична партія чи блок може висувати 1-2 кандидати по кожному округу, люди голосують за конкретних представників певних політичних сил, потім визначається відсоток, який набрала політсила, відповідно до цього партія чи блок отримує певну кількість місць в місцевій раді. Ці місця займають кандидати, які набрали найбільше голосів. Тобто, якщо кандидат переміг в якомусь окрузі, а його політсила не подолала 5% бар’єр, то він не отримає мандат.

«Всі ж хотіли, щоб люди визначали місця у списках, а не партійні боси. Так все чесно... Ми всі проти мажоритарщиків чистої води, тому що купують голоси. Має йти команда, тільки команда може щось зробити і найкращі люди з цієї команди стають депутатами», - коментував законопроект заступник голови облради, керівник житомирської міської організації партії «Народний фронт» Руслан Годований.

«Відкритих списків немає – це введення виборців в оману і дискредитація самої ідеї. Слід згадати, що згідно коаліційної угоди, у новому законі про місцеві вибори повинні були б бути відкриті списки, тобто, виборець обирає не тільки політичну силу, а і особу із списку кандидатів. Той з кандидатів, хто отримав найбільше голосів – проходить у місцеву раду. Плюси цього – в місцевій політиці з'являться нові люди – громадські діячі, активісти, які незаангажовані у політичні партії, але хочуть змін для своїх територій. Але, якщо проголосований законопроекті №2831-3 вступить в дію – знову буде голосування за «політичний бренд», а не за конкретних кандидатів, і тому виборець не матиме можливостей для реального впливу на персональний склад місцевих рад», - вважає координатор мережі ОПОРА в Житомирській області Жанна Чмут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі