Влада

Руслан Годований: 50-60 депутатів для Житомирської облради цілком достатньо

24 June 2015, 10:12

 Заступник голови Житомирської облради Руслан Годований прокоментував прийнятий у першому читанні законопроект «Про місцеві вибори» і зазначив, що 50-60 депутатів для обласної ради цілком достатньо.

Нагадаємо, відповідно до законопроекту політична партія чи блок може висувати 1-2 кандидати по кожному округу, люди голосують за конкретних представників певних політичних сил, потім визначається відсоток, який набрала політсила, відповідно до цього партія чи блок отримує певну кількість місць в місцевій раді. Ці місця займають кандидати, які набрали найбільше голосів. Тобто, якщо кандидат переміг в якомусь окрузі, а його політсила не подолала 5% бар’єр, то він не отримає мандат.

«Всі ж хотіли, щоб люди визначали місця у списках, а не партійні боси. Так все чесно. Треба об’єднуватися, треба йти єдиною силою. Якщо депутат стає один, але він не несе жодної відповідальності, в нього немає команди – які він рішення прийме через раду? Ми всі проти мажоритарщиків чистої води, тому що купують голоси. І від цього Україна ще довго буде страждати, від купівлі голосів якщо не на пряму, то через якісь матеріальні блага для виборців. Має йти команда, тільки команда може щось зробити і найкращі люди з цієї команди стають депутатами. На моє глибоке переконання, якщо людина не має авторитету, або десь забруднилася, то яка б її не ставила партія – вона ніколи не набере відсоток голосів, щоб пройти в депутатство», - сказав Руслан Годований.

Заступник голови облради вважає, що скорочення кількості депутатів обласної ради з 112 до 60 не завадить ефективній роботі.

«50-60 депутатів абсолютно хватає. Вже менше 50 тяжко, тому що кожен депутат має представляти певну територію, один депутат на два райони – це не правильно», - зазначив Годований.

Він запевнив, що скорочення кількості депутатів не суттєво позначиться на штатній чисельності апарату облради, тим більше що очікується збільшення повноважень місцевих рад.

«Ми й зараз близько 30% маємо вакансій (в апараті), їх не заповнюємо. Зараз говорити про скорочення апарату тяжко, ми ж все таки віримо в адмінреформу і збільшення повноважень на місцях. Я вважаю, що Рада має прийняти ці зміни до місцевих виборів. Підтримую думку юристів, які говорять: якщо цю раду оберуть з цими повноваженнями, потім змінять повноваження і Конституцію, то люди не давали на це мандат і треба буде через два роки проводити нові вибори», - сказав Руслан Годований.

Як повідомляв Житомир.info, 18 червня Верховна Рада прийняла за основу законопроект №2831-3 про місцеві вибори.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі