Суспільство

До 130-ї річниці Сушківської ЗОШ у школі відкрили музей історії села

6 October 2015, 16:32

«Знай своє минуле, щоб мати майбутнє», - кажуть у Сушківській загальноосвітній школі. До 130-ї річниці навчального закладу тут відкрили музей села Сушки, експонати сюди приносили навіть з сусідніх сіл.

Володимир Присяжний, який вже двадцять шість років викладає дітям історію, розповідає: перші згадки про селище датуються ще 13 століттям, і зрозуміти який з подарованих експонатів найстаріший дуже важко. Вчитель також додає: у музеї можна побачити навіть працюючі знаряддя та верстати, якими раніше користувалися селяни.

«Ось зерно засипається сюди. Я сам працював кілька років так, це з Новини передали, лопати ось для печі, теж таке тодішнє. Ціп. Колись їм молотили, я в школу ходив то й сам так молотив», - розповідає Володимир Присяжний.

Директор навчального закладу Лариса Литвинчук розповідає: Сушківська школа - єдина у селі, і на ювілей завітали випускники різних поколінь.

«Сьогодні на свято ми запросили, в першу чергу, дітей, тому що школа це, в першу чергу, дитина, не вчитель, не директор, а дитина. Ми запросили ветеранів педагогічної праці, які працювали у нас в школі, живуть у нас в Сушках і не тільки в Сушках. І звичайно у святі приймає участь громада села Сушки, громада села Новина, є в нас гості з Білки, і з навколишніх сіл», - каже Лариса Литвинчук.

Народний депутат України Володимир Арешонков каже: у школі хороший викладацький склад, але, бракує технічної бази.

Незважаючи на це, нардеп зауважує: саме Сушківська школа може прийняти у себе дітей з сусідніх населених пунктів.

«Я поважаю ці традиції давні і ці консервативні освітянські речі, а з іншого боку я б дуже хотів, щоб сучасні діти, учні, які завтра увійдуть в це непросте життя, були до нього підготовлені. Ми ж сьогодні говоримо, що сучасна дитина має знати іноземні мови, вона має володіти новітніми комп’ютерними технологіями. Якщо ми сьогодні говоримо, що нам обов’язково треба залишити хоча б початкову школу, а вже в більші, де є умови для навчання, підвозити дітей, то якраз цю школу ми б хотіли зберегти», - каже нардеп.

Володимир Тарасенко закінчив Сушківську школу майже 15 років тому, зараз є власником одного з найбільших аграрних підприємств у регіоні: обробляє кількасот гектарів землі і дає робочі місця молодому поколінню, в тому числі і випускникам рідної школи. Володимир Тарасенко каже: вже багато років підтримує школу, на цьогорічний ювілей допоміг відкрити у школі музей, щоб діти не забували історії рідного краю, а також провів у школу супутниковий інтернет, щоб навчальний процес не відставав від сучасності.

«На мою думку, інтернет в школі потрібен, тут говорили, що в нас немає комп’ютерів, але хай буде доступ до інтернету. Все ж, це полегшить і учителям, і учням навчання. Так само навчальні плани, в інтернеті воно все є новітнє, а не в книжках старих, які там з 90-го року», - наголошує директор ТОВ «Добре Поле» Володимир Тарасенко.

І учні, і керівництво навчального закладу впевнені - незважаючи на невелику кількість дітей, Сушківська школа щороку розвивається та вдосконалюється і відсвяткує ще не один ювілей.

 
 
 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі