Місто

У приймальних відділеннях лікарень Житомира з пацієнтів не вимагатимуть купувати витратні матеріали і платити благодійні внески

30 May 2016, 18:49

У приймальних відділеннях Житомира пацієнтів та їх родичів більше не відправляють зі списками в аптеку та не збирають внески у відділеннях невідкладної допомоги, адже вперше за роки незалежності ці відділення забезпечені медикаментами та витратними матеріалами. Це стало можливим завдяки впровадженню програми міської ради по невідкладній медицині. Щоб перевірити, як працює програма міський голова Сергій Сухомлин разом зі своїм заступником Матвієм Хреновим відвідали першу міську лікарню. Дієвість програми підтвердили медики, і пацієнти. На закупівлю ліків та витратних матеріалів у першому кварталі з міського бюджету виділили 2 млн грн. Гроші виділятимуть щоквартально.

«Протягом більше 20-ти років лікарні подібні нашій нічого не отримували із бюджету для підтримки нашого населення. Населення було фактично зобов'язане саме себе забезпечувати медикаментами при поступленні у лікувальні заклади. Я вважаю, що це революційне рішення, величезна лікарня 540 ліжок, 4 великих приймальних відділення і 2 малих. І от вперше виділені кошти для первинного контакту пацієнта з лікарнею, з приймальним відділенням, де забезпечені всім необхідним, починаючи від рукавичок і закінчуючи наборами для огляду жінок, для оглядів, які проводять ЛОР-спеціалісти, системи, шприці, все безкоштовно. Для пацієнтів це шок», – зазначив головний лікар ЦМЛ № 1 Анатолій Вусик.

«Склалася така ситуація, коли хворий потрапляє у приймальне відділення, дуже багато випадків, коли у нього при собі нема коштів чи потрапляє хворий без свідомості, ми розуміли, що життя людини - це найголовніше і тут не можна не виділити на це кошти. Ми забезпечили усім необхідним перш за все приймальне відділення, щоб хворі, які потрапляють, не думали, що треба піти в аптеку, купити якісь медикаменти, якісь препарати чи розхідні матеріали і щоб скоротити час роботи приймального відділення по кожному хворому», – розповів міський голова Сергій Сухомлин.

Заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов також розповів про наступні кроки, які планують запровадити для покращення якості медичних послуг.

«Наступним пунктом звичайно є технічне вдосконалення приймальних відділень, тут буде проводитись робота в трьох напрямках: лабораторна діагностика, аналіз крові сьогодні робиться годину, обладнання, яке ж у лікарня є, не дозволяє робити швидше, те обладнання, яке ми плануємо закупити, дозволяє проводити аналіз 1-5 хвилин, а це швидкість встановлення діагнозу. Наступне - це діагностичне обладнання, переносні апарати УЗД, рентгенівське обладнання - діагноз буде встановлюватись прямо у приймальному відділенні. І третє - це реанімаційне обладнання та обладнання моніторингу пацієнтів, щоб людині надати сучасну невідкладну допомогу. Це апарати штучної вентиляції легень і кардіомонітори. Звичайно, це тривалий процес, це коштовно, але до кінця наступного року ми плануємо вийти на це і я запевняю, що наші приймальні відділення зможуть надавати допомогу на європейському рівні завдяки тим трансформаціям, які ми зробимо», – сказав Матвій Хренов.

Головний лікарні ЦМЛ №1 також зазначив, що тепер у приймальних відділеннях пацієнтам не пропонуватимуть сплачувати благодійні внески, оскільки такої необхідності нині нема.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі