Місто

Дві ініціативні групи сперечаються за ділянку в центрі Житомира, де хотіли побудувати «АТБ»

30 June 2016, 18:57

Після того, як скандальний каркас магазину «АТБ» в жовтні 2014 року демонтували, в центрі Житомира залишився пустир, який і досі не можуть облаштувати. У квітні 2016 активісти почали готувати майданчик для створення на цьому місці «Скверу Героїв України» і навіть почали збирати під це кошти, але ввечері 29 червня сюди приїхали чоловіки у військовій формі. За їх інформацією, тут можуть побудувати будинок, квартири у якому обіцяють учасникам АТО.

«В нас в батальйоні «Айдар» відсотків 20 бездомних людей, які були місцевими мешканцями Луганська, міста Щастя, вони туди вже не можуть повернутися, вони залишилися без домівки, держава про них не дбає. Ми дбаємо про наших бойових побратимів, які живі, є ще сім’ї наших загиблих, які ми теж хочемо, щоб отримали житло. Тут, в парку, будь де, в будь-якому місці, де місто може надати квартири військовослужбовцям, тому що, отримавши земельну ділянку, коштів збудувати будинок там немає», - вважає колишній боєць батальйону «Айдар» Богдан.

Ініціативна група, яка пропонує створити тут сквер, впевнена – бійців вводять в оману.

«Коли я ще вивчала юридичні документи ТВЦ «Олеся», то, згідно з проектом, тут мав бути дев’ятиповерховий житловий будинок з вбудованим культурно-адміністративним центром. Там були висновки, що тут знаходиться плавун, і вказана будівля не може тут знаходитись. Тому я б радила людям, які тут вводять в оману і маніпулюють думкою військових, треба взагалі вивчати ці документи. Я думаю, що наш батальйон «Айдар», або представники, бо я не знаю точно, хто там, вони просто не володіють ситуацією, і зараз їх використали, можливо, самі ж представники АТБ», - каже голова ГО «Рух Автомайдан-Житомир» Юлія Демчук.

Чоловіки, які охороняють пустир, ініціативній групі «Скверу Героїв України» не довіряють, кажуть: будинок тут буде.

«Він має вписуватись в екстер’єр. Я вам точно не скажу кількість поверхів, тут має бути фасадний будинок, три чи чотири поверхи, має зливатись в один і переходити плавно далі. Забудовник до АТБ не має жодного відношення. Вони готові купити, вони домовились. Просять: військові, вам житло потрібне? Будь ласка, але проти активісти», - запевняє Богдан.

Втім, за генеральним планом міста ані сквер, ані житлова забудова тут не передбачена взагалі.

«До нас ніякий забудовник не заходив зі своїми пропозиціями по розміщенню багатоквартирного житла, розрахунки не надавав, тому я не можу говорити, може там чи не може бути. Розрахунків немає, і ми таких розрахунків не робили. В генеральному плані такого не передбачалося, передбачалася громадська забудова: діловий центр, комерційна забудова або якісь соціальні об’єкти. Відповідно до діючого генерального плану, там була територія невелика на озеленення, але її габарити були набагато менші», - повідомила начальник управління містобудування, архітектури та дизайну Житомирської міської ради Євгенія Черкасова.

Тим часом військові продовжують охороняти пустир від активістів, які все ще збирають кошти на створення омріяного «Скверу Героїв України».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі