Місто

На житомирських тротуарах покладуть унікальну плитку, форму для якої замовляли в Європі

29 August 2016, 16:30

Першу плитку, яку використають для капітального ремонту тротуарів центральних вулиць Житомира, привезуть 5-6 вересня.

Про це 29 серпня у коментарі Житомир.info розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Плитку для тротуарів привезуть на початку вересня: 5 чи 6 числа повинна бути перша поставка. Це пов’язано з тим, що та плитка, яку ми замовили, в Україні не виробляється. Ми замовляли конкретні роботи і в технічному завданні, в проекті, проектанти вказали цю плитку: 20х40, по-моєму, і товщина її 8 см. Зазвичай для тротуарів використовується плитка максимально «шестірка» (завтовшки 6 см). Ми замовили 8-сантиметрову для того, щоб вона довше служила: якщо автомобіль заїде чи якісь роботи треба проводити там. Завод Ковальської (ПАТ «Завод залізобетонних конструкцій ім. Світлани Ковальської», – ред.) замовляв окремі прес-форми для цієї плитки і з Європи чекає поставку. Відверто кажучи, ми, коли закладали в проект, узяли буклет одного українського виробника плитки, вибрали саме цю, бо побачили гарну фотографію з готовими об’єктами. А вже після проведення тендеру, виявилося, що ця компанія здійснювала ті роботи в Європі, і у нас такої плитки просто не було», – сказав Сухомлин.

Під час капремонту тротуарів будуть замінені й бордюри. Зі слів мера, вони будуть гранітними.

«З одного боку, гранітні – дорогі, розглядали можливість перейти на бетонні. Потім, все ж таки, вивчили досвід експлуатації бетонних бордюрів: вони з часом кришаться, особливо в тих місцях, де на них заїжджають автомобілі, техніка. Тому зупинилися на гранітних бордюрах. І щодо ціни: коли починали шукати ці бордюри, їх ціна була 500 з чимось гривень. Зрештою, ми знайшли їх за 180 грн/метр погонний, виробник – із Коростишів», – пояснив міський голова.

Створення ж так званих «кишень» для паркування на відремонтованих тротуарах не передбачене. Більше того, Сухомлин каже, що з часом центр міста взагалі максимально пристосують для пішоходів і велосипедистів.

«У нашому проекті навіть були «кишені» для громадського транспорту, але потім ми змінили проект і забрали цей пункт, тому що проаналізували: «кишеня» сповільнює швидкість руху тролейбусів, бо зайшовши до «кишені», йому треба час, аби виїхати звідти. По-друге, довелося б зрізати дуже велику кількість дерев, і робити все це за рахунок тротуарів. Все ж таки, центральну частину міста ми з часом будемо робити максимально пристосованою для пішоходів і велосипедистів. Крім того, зробивши зараз «кишеню», після затвердження транспортної концепції та схеми маршрутів, ми будемо змушені переробляти все під схему одностороннього руху. Згодом паркування на тротуарах будемо максимально обмежувати – для цього будемо замовляти малі архітектурні форми з рослинами», – сказав мер Житомира.

Як повідомляв Житомир.info, усього на капітальний ремонт тротуарів у центрі Житомира в 2016 році виділили 19 млн 314,3 тис. грн. Нещодавно у мерії показали, як виглядатимуть житомирські тротуари після ремонту.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі