Влада

Випалювання деревного вугілля у Житомирській області має відбуватися тільки за згодою громадськості, – Гундич

17 September 2016, 09:49

Шляхи вирішення ситуації з незаконним випалюванням деревного вугілля 16 вересня знову обговорили на розширеній нараді у Житомирській облдержадміністрації.

Про це  Житомир.info повідомила прес-служба Житомирської ОДА.

«До Державної екологічної інспекції у Житомирській області протягом 2015-2016 років надійшло близько 35 звернень та скарг від жителів населених пунктів області щодо суб’єктів, які порушують законодавство та здійснюють діяльність по випалюванню деревного вугілля. Були проведені перевірки, за результатами яких надано приписи на усунення виявлених порушень, а 11 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. У ході обстежень також встановлено, що більша частина суб’єктів розміщена незаконно, в супереч вимогам чинного законодавства. Про це невідкладно повідомляли правоохоронні органи, органи влади та місцевого самоврядування. До Головного управління Національної поліції направлено листи з викладенням наявних фактів порушень природоохоронного законодавства суб’єктами, що здійснюють діяльність з випалювання деревного вугілля, зокрема в Ємільчинському, Коростенському та Лугинському районах. Однією з проблем фіксування незаконної діяльності та фактів забруднення атмосфери є відсутність в суб’єкта будь-яких документів на діяльність (не оформлено земельну ділянку, не зареєстровано як суб’єкт господарювання, відсутні документи на майно, відсутність інформації в органах влади та місцевого самоврядування, дозвільні документи), – йдеться в повідомленні.

Керівники районів озвучили проблематику, яка існує на місцях з цього питання, та надали свої пропозиції, як ефективніше боротися з випалюванням деревного вугілля. Т.в.о. голови облдержадміністрації Ігор Гундич наголосив, що випалювання вугілля можливе лише після проведення громадських слухань і після погодження населення.

«Ми розуміємо, що це бізнес. Не треба думати лише про те, як припинити таку діяльність. Якщо є скарги людей – ті проблемні об’єкти необхідно закривати. В інших випадках – проводити громадські слухання і враховувати думку людей. Якщо населення підтримує такого підприємця – нехай він укладає соціальну угоду з сільською/селищною радою, платить податки, збори, використовує сертифіковане обладнання і працює. Але випалювання деревного вугілля має відбуватися тільки за згодою громадськості», – зазначив Ігор Гундич.

Питанням легалізації випалювання вугілля буде займатися спільна робоча група, утворена за дорученням керівництва облдержадміністрації та обласної ради.

Як повідомляв Житомир.info, на засіданні робочої групи 2 вересня депутати хотіли скликати позачергову сесію Житомирської облради через ситуацію з випалюванням вугілля.  В середині вересня правоохоронці поблизу селища Нові Білокоровичі Олевського району Житомирської області «накрили» підпільний цех, в якому випалювали деревне вугілля.

 Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі