Влада

Держекоінспекція направила запит у Баранівську мерію – хоче знати, які підприємства могли отруїти воду в Случі

6 October 2016, 12:38

Керівництво Державної екологічної інспекції в Житомирській області направило запит до Баранівської міськради та Баранівської РДА з метою виявлення усіх підприємств, які можуть робити скиди в ріку Случ, де днями в черговий раз виявлена масова загибель риби.

Про це у коментарі Житомир.info 6 жовтня розповів виконувач обов’язків начальника Державної екологічної інспекції у Житомирській області Артур Черниш.

«У Баранівці з початку тижня перебуває наш спеціаліст. Ми відібрали лабораторні аналізи у кількох місцях: безпосередньо в Баранівському районі, де виявили загибель риби, в районі Понінківської фабрики, у місці, де Хомора впадає в Случ, а також там, де працює такий проблемний об’єкт, як «Миропільський папір». Лабораторія екоінспекції вже робить аналізи, щоб визначити, якими хімічними речовинами забруднена вода. Термін проведення цих аналізів складає 4 дні, і станом на понеділок, 10 жовтня, ми вже будемо бачити картину, де саме знаходиться ймовірний забруднювач. Крім того, інспекція подала запит на Баранівську міськраду та Баранівську РДА з тим, щоб нам надали перелік всіх підприємств, які знаходяться вище від течії, щоб бачити, хто здійснює господарську діяльність і можна було відповідним чином реагувати», - розповів Артур Черниш.

За повідомленням прес-служби Держекоінспекції в Житомирській області, 4 жовтня в Баранівському районі екологи виявили масову загибель риби, яка знаходилась по обох берегах річки, а також масове скупчення малорухливої риби на мілині.

«На поверхні води було видно скупчення малька риби, який захоплював  повітря, що свідчить про нестачу кисню в воді. Напівживу рибу працівники МНС переправляли через гідроспоруду нижче по течії з метою її порятунку. А загиблу рибу, яка знаходилась вздовж берегів, працівники міськради зібрали в спеціальну пакувальну тару (поліетиленові мішки) з метою її утилізації», - поінформувала Держекоінспекція.

Нагадаємо, у червні 2016 року голова Житомирської ОДА Сергій Машковський влаштував «ревізію» на Понінківській картонно-паперовій фабриці, звідки через несправні очисні споруди неочищені стоки потрапляли в річки Хомора та Случ. У липні 2016-го міністр екології та природних ресурсів закликав житомирських активістів патрулювати річку Случ, а екологи відібрали 13 проб поверхневих вод з Случі та її притоки Хомора.

Як повідомляв Житомир.info, в річці Случ в Житомирській області 4 жовтня  2016 року вкотре зафіксована масова загибель риби, проби води відправили в інститут колоїдної хімії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі