Події

У річці Случ в Житомирській області знову гине риба, проби води відправили в інститут колоїдної хімії

5 October 2016, 17:08

У місті Баранівка Житомирської області на березі річки Случ щодня з’являється дедалі більше мертвої риби.

Про це пише сайт місто Баранівка.

«Як повідомили місто Баранівка читачі, масову загибель риби у річці Случ помітили вранці 1 жовтня вверх по течії у районі села Глибочок. Вже за кілька днів мертвою рибою була «встелена» вся річка Случ аж до міні-ГЕС, будівництво споруд якої розташоване на східній околиці міста Баранівка. За словами державного інспектора з навколишнього та природного середовища Житомирської області Сергія Федорчука, масова загибель риби у річці Случ могла стати результатом забруднення води підприємствами з сусідньої Хмельницької області», - інформує сайт і цитує Сергія Федорчука:

«Попередньо можна сказати, що однозначно видно нехватку розчинного кисню у воді. Причину назвати зараз не можна. Спочатку треба, щоб лабораторія відібрала проби води і все з'ясувала. Варто зазначити, що у Хоморі вода візуально набагато чистіша і такої масової загибелі риби не спостерігається. Ми розглядаємо 4 версії: Понінківська картонно-паперова фабрика, Миропілька паперова фабрика, місто Полонне могло щось скинути, бо у них очисні практично не працюють або «Полонне-Агро», яке кропить біля самої річки агрохімікатами. Але це все не ствердження, а лише припущення», - сказав Сергій Федорчук.

Інформацію про забруднення річки Случ на своїй сторінці у Facebook опублікувала держадміністрація сусіднього Новоград-Волинського району.

«За інформацією Баранівської міської ради, в період з 1 по 4 жовтня 2016 року в р. Случ в районі м. Баранівка виявлено масову загибель риби. За попередньою інформацією, загибель риби виникла внаслідок відсутності кисню у воді. Обласним управлінням екології та природних ресурсів облдержадміністрації вживаються заходи щодо виявлення джерела забруднення, обласним управлінням водних ресурсів проводиться аналіз проб води в районі виявлення загибелі риби», - йдеться у дописі Новоград-Волинської РДА.

Також РДА повідомила, що на виконання функцій райдержадміністрації про інформування населення про екологічно небезпечні ситуації та стан довкілля голова Новоград-Волинської РДА Володимир Михнюк видав розпорядження та замовив в інституті колоїдної хімії та ім. А.В. Думанського НАН України розширений аналіз проб води в р. Случ на межі з Баранівським районом з метою з’ясування екологічного стану ріки.

«Про результати досліджень та порядку користування водними ресурсами з р. Случ буде повідомлено додатково», - інформує РДА.

Коментаря виконувача обов’язків начальника Державної екологічної інспекції у Житомирській області Артура Черниша станом на 17 годину отримати не вдалося. Як пояснили Житомир.info у приймальні, у керівника – тривала нарада.

Нагадаємо, у червні 2016 року голова Житомирської ОДА Сергій Машковський влаштував «ревізію» на Понінківській картонно-паперовій фабриці, звідки через несправні очисні споруди неочищені стоки потрапляли в річки Хомора та Случ.

Як повідомляв Житомир.info, в липні 2016-го міністр екології та природних ресурсів закликав житомирських активістів патрулювати річку Случ, а екологи відібрали 13 проб поверхневих вод з Случі та її притоки Хомора.

 

 

 

 

 

 

 

 Фото і відео з сайту місто Баранівка 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі