Влада

Комісія з безпеки дорожнього руху перевірятиме доцільність демонтажу дублюючих світлофорів у Житомирі

2 February 2017, 21:15

Перевірити на відповідність державним стандартам реконструйовані світлофори та здійснити додатковий виїзний огляд перехресть, на яких вони встановлені, вирішили на засіданні комісії з безпеки дорожнього руху 2 лютого.

Під час обговорення член виконавчого комітету Руслан Годований закликав повернути демонтовані дублюючі світлофори на складних перехрестях. За його словами, відсутність додаткових світлофорних об’єктів несе небезпеку для усіх учасників дорожнього руху.

«Я не кажу залишати на всіх перехрестях. Ось тут (пішохідний перехід на перехресті вулиць Велика Бердичівська та Михайлівська, – ред.) точно треба знімати. Тому що тут є розрив розгону. Я вам кажу, що на Східній–Київській потрібно ставити дублюючий сигнал світлофору, на проспекті Незалежності – Східній потрібно ставити. На деяких не треба. Ось до проектантів: кривлячи душею, ви подали проект. «Ну так, там немає острівця безпеки, але мені дуже треба без дублюючих. Хрін з ним, буде без дублюючих». Знаючи, що там немає острівців безпеки, нікуди сховатись машині, нікуди сховатись пішоходу, приймаєте рішення і знімаєте дублюючий», – сказав Годований.

Заступник міського голови Дмитро Ткачук переконаний, на складних перехрестях потрібно вживати додаткових заходів безпеки як для пішоходів, так і для автомобілістів.

«З усього переліку перехресть треба однозначно виділяти перехрестя вулиці Східної та проспекту Незалежності, бо проспект Незалежності – це дорога з шістьма смугами руху, по три – в кожній. І на усіх таких дорогах, це моє чітке переконання і це підтверджується усіма нормами та стандартами, повинні знаходитись острівці безпеки. Історично їх там не було. І ми зараз заклали в програму, а депутати виділили кошти на розробку проектно-кошторисної документації про облаштування таких острівців. Ми, безумовно, передбачаємо, що на цих же острівцях буде встановлено дублюючий світлофорний об’єкт. По всьому проспекту Незалежності та по проспекту Миру в цьому році ми плануємо облаштування таких острівців безпеки», – каже заступник мера.

Дмитро Ткачук додає, демонтаж дублюючих світлофорів мав би дисциплінувати водіїв.

«Треба чітко розділяти: те, що хотілося би, і те, що повинно бути, – воно не завжди співпадає. Якщо сьогодні запитати, чи є незручність для водіїв, то я скажу, що, безумовно, вона сьогодні є. Чи є додаткова зручність для пішохода, то так, вона, безумовно, є. І чи є додаткова безпека руху в такому рішенні, за умови, що всі будуть виконувати свої зобов’язання і покладені на них правила і обов’язки, то вона, безумовно, підвищується. Зупинка на стоп-лінії, зупинка так, щоб було видно світлофор – це прямо передбачено в правилах. Не за п’ять, не за сім метрів, а так, щоб водію було видно світлофорний об’єкт. І проектантом, і підрядними організаціями було зроблено такі роботи, щоб максимально можна було це робити: додані таймери відліку часу, зроблені дублюючі світлофори. Їх сьогодні видно і за сто, і за двісті метрів до зони перехрестя. Таймери відліку часу дають можливість водію зорієнтуватись: скільки часу до переключення іншого кольору світла. Тому є додаткові плюси, але є і незручності. В тому плані, що це додатково дисциплінує водіїв. Не всі готові дотримуватись цих зобов’язань, тому ми маємо сьогодні таку дискусію», – вважає Дмитро Ткачук.

Як повідомляв Житомир.info, у грудні 2016 року по вулиці Східній у Житомирі старі світлофори замінили на сім нових, а на початку 2017 року у міськраді збирались створити спеціальну комісію, яка мала з’ясувати доцільність демонтажу дублюючих світлофорів. Для того, щоб з’ясувати, чи дійсно демонтаж дублюючих «лівих» світлофорів несе додаткову небезпеку для учасників дорожнього руху, вранці 31 січня на перехресті вулиць Київської та Східної працювала спеціальна виїзна комісія.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі