Місто

Через відсутність дублюючих світлофорів житомирські водії «вгадують» сигнали та маневрують «наосліп»

31 January 2017, 12:25

В буквальному сенсі «наосліп» - саме так нині доводиться маневрувати переважній більшості водіїв на житомирських перехрестях. Після заміни старих світлофорів на нові, у грудні минулого року на деяких вулицях Житомира демонтували дублюючі пристрої оптичних сигналів і це викликало численні нарікання від автомобілістів. Член виконавчого комітету Руслан Годований щодня проводить за кермом по кілька годин і вже неодноразово наголошував на необхідності переглянути це рішення. Чоловік називає його необдуманим і переконує, не можна «рубати з плеча», якщо питання стосується безпеки учасників дорожнього руху.

«Я хотів би зауважити, що приймати різкі рухи по зміні правил установки світлофорів – це в першу чергу несе небезпеку для пішоходів. Хоча усі кажуть, що це для них найбільше і зроблено. На мою думку, потрібно проаналізувати кожне перехрестя і зробити висновок. Наприклад, в багатьох європейських країнах відсутні дублюючі світлофори, але вони знаходяться прямо над перехрестями, на тросах. Це теж вихід. На мою думку, ми стали заручниками бачення проектанта, він вважає, що так правильно, він кудись веде місто, але в першу чергу, потрібно було б проаналізувати ситуацію», - вважає член виконавчого комітету Руслан Годований.

Щоб з’ясувати, чи дійсно демонтаж дублюючих «лівих» світлофорів несе додаткову небезпеку для учасників дорожнього руху, вранці 31 січня на перехресті вулиць Київської та Східної працювала спеціальна виїзна комісія. Якогось конкретного висновку в управлінні транспорту та зв’язку поки не зробили, але обіцяють – старатимуться знайти вирішення проблеми якнайшвидше.

«На наступному зібранні комісії з безпеки дорожнього руху, яке має відбутись на цьому тижні, ми не будемо відкладати це в довгу шухляду, має обов’язково бути присутній представник із поліції. Вони зі своєї сторони вивчали це питання. Їм буде передано і безпосередній проект. Вони також зі свого боку виїжджали на це перехрестя, і зі свого боку вивчали цю ситуацію. Ми вже всі разом сядемо і приймемо спільне рішення. Таке, яке буде забезпечувати якомога більшу безпеку на наших вулицях», - каже начальник управління транспорту та зв’язку Житомирської міської ради Вікторія Климчук-Побережник.

За словами заступника мера Житомира відсутність дублюючих світлофорів має як ряд переваг для пішоходів, так і несе певні незручності для водіїв. У міській раді звітують, над питанням працюють і вже найближчим часом презентують вирішення цієї проблеми.

«Ми мали багато діалогів із прибічниками як однієї, так і іншої позиції. Створена була окрема робоча група, яка відпрацьовувала ці варіанти: виїжджали неодноразово на перехрестя, спостерігали ситуацію. Прийшли до висновку, що не на всіх перехрестях однаково є така актуальність. Є перехрестя з більш інтенсивним рухом, є більші самі перехрестя. Наприклад, Східна і проспект Незалежності – там доволі велика зона перехрестя і там ситуація ускладнюється. Що стосується менших, то там, звичайно, такої проблеми немає. Є певний дискомфорт для водіїв, але абсолютно компенсується і немає складності в роз’їзді на перехресті», - переконує заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

Поки житомирським водіям і далі доведеться «вгадувати» сигнали світлофору під час маневрів та сподіватись на ввічливість інших учасників дорожнього руху.

Як повідомляв Житомир.info, у грудні 2016 року по вулиці Східній у Житомирі старі світлофори замінили на сім нових, а на початку 2017 року у міськраді збирались створити спеціальну комісію, яка мала з’ясувати доцільність демонтажу дублюючих світлофорів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі