Культура

Почесний громадянин Житомира викупив ще один фільм про місто, який 33 роки припадав пилом у кіноархіві

21 March 2017, 10:56

20-хвилинну стрічку 1983 року «Житомир. Історія міста, розказана його жителями» з 21 березня цього року можуть переглянути всі бажаючі.

Днями фільм за 1200 гривень викупив з Центрального архіву кінофотодокументів імені Пшеничного (Київ) Почесний громадянин Житомира Володимир Нікулін, - розповів Житомир.info журналіст Сергій Бовкун, який був ініціатором повернення Житомиру архівної кіноплівки.

«Разом з меценатами продовжуємо повертати житомирянам рідкісну кінохроніку з життя міста минулих епох. Завтра на моєму каналі в Youtube дивіться унікальний документальний 20-хвилинний фільм "Житомир" (1983 рік). Це подарунок усім городянам від Почесного громадянина Житомира - Володимира Федоровича Нікуліна, який викупив копію фільму в Центральному архіві кінофотодокументів імені Пшеничного (Київ). Фільм демонструвався тільки в 1983 році в житомирських кінотеатрах. Останні майже 34 роки це кіно ніхто ніде не бачив», - написав журналіст у соцмережі 20 березня.

Житомир.info він підтвердив: крім київського архіву, цього фільму більш ніде немає.

«Я це перевірив і уточнив. Після його прокату в кінотеатрах Житомира в 1983 році плівку поклали в архів. Тож його могли бачити хіба що працівники архіву в Києві у вільний від роботи час. Як і першого разу (у випадку з кінофільмом 1984 року «Житомиру –1100 літ» - ред.), я знайшов в каталозі архіву цей фільм. Став шукати мецената, який би посприяв і викупив його. Звернувся до пана Нікуліна - бо він у своїй книзі про Житомир якраз згадує про прокат цього фільму в 1983 році. Він люб’язно погодився допомогти і проспонсорував цю ідею», - розповів сайту Сергій Бовкун.

У документальному фільмі на фоні музики демонструються картинки з життя тогочасного Житомира: троянди в центрі міста, ретро-тролейбуси, робітники на заводах, хористи на схилах Тетерева, тодішні вулиці, дитсадочок «Півник», маленькі футболісти на майданчику, перехожі з візками та інші моменти.

Фільм "Житомир" 1983 року з каналу Сергія Бовкуна на YouTube

Нагадаємо, в 2011 році в Житомирі презентували книгу Володимира Нікуліна «Музей космонавтики ім. С.П. Корольова в Житомирі», а у 2014-му – книгу про історію будівництва житомирського драмтеатру.

Як повідомляв Житомир.info, 2 лютого нардеп від Житомира Борислав Розенблат викупив унікальний документальний кінофільм «Житомиру –1100 літ» режисера Якимчука, знятий у 1984 році.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі