Місто

Міськраді пропонують викупити в кіноархіві унікальний фільм про Житомир і викласти його на своєму сайті

31 January 2017, 12:53

У Центральному державному кінофотофоноархіві України зберігається унікальний документальний кінофільм 1984 року «Житомиру –1100 літ».

Його мають переглянути всі житомиряни, - вважає журналіст Сергій Бовкун, який 27 січня 2017 року зареєстрував відповідну петицію на сайті Житомирської міськради.

У петиції під назвою «Унікальну кінохроніку – житомирянам!» йдеться:

«У Центральному державному кінофотофоноархіві України імені Г. С. Пшеничного зберігається унікальний документальний кінофільм – «Житомиру –1100 літ». Знятий він режисером О.С. Якимчуком у 1984 році – і закарбував на кіноплівці тогочасне життя міста. В інтернеті копій цього фільму немає. Пропонуємо міській владі придбати цю унікальну стрічку в архіві та виставити на сайті Житомирської міської ради – щоби всі охочі могли побачити кадри з життя міста 1984 року. Вартість фільму є невеликою для міського бюджету – 1000-1200 гривень. А в результаті подарунок отримають всі житомиряни».

Менш ніж за добу петицію підтримали більше 40 людей. За решту 89 днів прохання має набрати ще принаймні 210 голосів, щоб бути розглянутим посадовцями.

На сайті кінодокументів повідомляється, що фільм «Житомиру –1100 літ» виробництва «Укркінохроніки» присвячений 1100-річчю нашого міста, розповідає про його історичне минуле й радянську добу.

«Виробничі процеси на підприємствах міста. Урочисті збори, присвячене ювілейній даті та врученню місту ордена Трудового Червоного Прапора. Нагороду вручає Голова Президії Верховної Ради УРСР О. Ф. Ватченко. Вручення ордена Леніна та Золотої медалі «Серп і Молот» ткалі Житомирського льонокомбінату ім. 60-річчя Великої Жовтневої соціалістичної революції, депутату Верховної Ради СРСР Г. Г. Бєдарєвій. Види міста, меморіальний будинок-музей С. П. Корольова, будинок-музей В. Г. Короленка, пам’ятники В. І. Леніну, С. П. Корольову, Г. І. Шелушкову, Меморіал Слави. Використано фото-, кінодокументи періоду Великої Вітчизняної війни», - описує зміст кінострічки сайт.

У коментарі Житомир.info Сергій Бовкун розповів, що про фільм дізнався випадково.

«Якось я побачив інформацію, що на Чернігівщині ентузіасти-краєзнавці придбали в національному кінофотоархіві архівну кінохроніку про містечко Седнів. Зацікавився цим архівом. У них на сайті є каталоги всіх хронікальних сюжетів з 1896 по 1985 роки.  Продивився – і натрапив на цей фільм. Його показували в кінотеатрах перед художніми стрічками – така раніше була традиція. Тож у 1984 році стрічку побачили в кінотеатрах – а потім про неї забули. Про всяк випадок я перелопатив інтернет – а раптом ця хроніка десь вже є?!  Немає. Тоді я подумав – чому цей фільм припадає пилом в архіві? Це ж історія нашого міста! І житомирянам, вірю, буде цікаво побачити своє місто у 1984 році», - розповів автор петиції.

Журналіст також додав, що в держархіві є послуга перезапису хроніки на електронні носії, одна хвилина коштує 60 грн.

«Наскільки я собі уявляю, такий фільм триває близько 15-20 хвилин. Тож в сумі виходить вартість в межах 1000-1200 гривень. Для мерії такі кошти – це копійки. Аби було бажання скопіювати цей фільм та подарувати його всім житомирянам», - каже Сергій.

Як виглядав Житомир у 1979 році, дивіться тут. Як змінювався «Жовтень» і яким був житомирський майдан Рад до перейменування, дивіться тут. Знімки старого Житомира, який зникає, тут.

Як повідомляв Житомир.info, у 2008 році на громадській раді при тодішньому міському голові Житомира Вірі Шелудченко поставили під сумнів 884-й рік як дату заснування міста, і для з’ясування цього питання мер запропонувала провести археологічні розкопки. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі