Влада

Позаштатний терапевт розповіла, як в Житомирській області відшкодовуватимуть вартість ліків за рецептами

23 March 2017, 13:16

 У Житомирській області, як і в інших областях, з 1 квітня 2017 року запроваджується процес реімбрусації (відшкодування) вартості призначених лікарем препаратів від хвороб серця, діабету та астми.

Зі слів обласного позаштатного терапевта управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації, завідуючої кардіодиспансерним відділенням обласного медичного консультативно-діагностичного центру Олени Ільчишиної, у 2017 році на реімбурсацію ліків для жителів області державою виділено 16 млн 4 тис. 200 грн.

«Ці кошти будуть розподілені в райони відповідно до кількості населення та спрямовані у відділи охорони здоров’я райдержадміністрацій області, а там, де їх немає – головним лікарям центрів ПМСД. Рецепти на лікарські засоби будуть виписувати амбулаторно лікарі загальної практики – сімейної медицини», - цитує терапевта прес-центр управління охорони здоров'я Житомирської ОДА.

«Питання реімбурсації ліків та відшкодування їхньої вартості почали активно висвітлювати ЗМІ. Аби прокоментувати ситуацію, лікарям бракувало основних регламентуючих документів. 17 березня Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів», згідно з якою державне регулювання цін на лікарські засоби для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми запроваджується з 1 квітня 2017 року. Даною Постановою затверджено порядок відшкодування вартості лікарських засобів, обумовлено порядок співпраці між розпорядниками бюджетних коштів та суб’єктами господарювання (аптечними закладами), незалежно від форми власності та підпорядкування», - пояснює Олена Ільчишина.

Строк дії рецепта становить 30 календарних днів з моменту його виписки. Рецепт зберігається у суб’єкта господарювання протягом трьох років з моменту відпуску. Кожен лікарський засіб виписується на окремому рецепті. 

«Ми вже маємо досвід участі у подібних проектах, зокрема у проекті з відшкодування вартості ліків хворим на артеріальну гіпертензію. Лікарі виписували рецепти на бланках форми № 1, в рецепті можна було виписувати лише один препарат, строк дії рецепта становив один місяць. Тобто, механізм виписування рецептів залишився таким, яким був раніше», - зазначила фахівець.

У лікарів, які будуть виписувати рецепти на лікарські засоби, що підлягають  відшкодуванню вартості, повинні бути реєстри хворих на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу, бронхіальну астму.  Це питання було обговорено на засіданнях обласних товариств терапевтів, кардіологів, пульмонологів-алергологів, - інформує прес-центр УОЗ.

«Ми маємо списки хворих на бронхіальну астму та цукровий діабет ІІ типу. На часі створення єдиного реєстру хворих на серцево-судинні захворювання. Хоча ситуація ускладнюється тим, що під цю категорію пацієнтів практично підпадає більша частина дорослого населення області. Декілька років тому були створені реєстри хворих на артеріальну гіпертензію, які потрібно переглянути і оновити, маємо  реєстри пацієнтів, які перенесли інфаркт міокарда (1017 хворих за 2016 рік), створюються реєстри хворих на ішемічну хворобу серця, хворих з порушенням ритму та провідності. Вищевказані реєстри повинні бути у лікарів загальної практики – сімейної медицини», - каже Олена Ільчишина.

Аби уникнути дублювання виписування рецептів (а такі випадки траплялися під час реалізації в області Пілотного проекту з відшкодування вартості ліків хворим на артеріальну гіпертензію), лікарі вторинної ланки не будуть залучені до виписування рецептів, - зазначається у роз’ясненні.

Якщо сімейному лікарю буде потрібна корекція в лікуванні того чи іншого пацієнта – він може направити хворого до вузького спеціаліста, наприклад, кардіолога, алерголога чи ендокринолога, який його обстежить  та надасть необхідні рекомендації. Після цього хворий повертається до свого сімейного лікаря для отримання рецептів на рекомендовані препарати. 

Як повідомляв Житомир.info, у Державний бюджет 2017 року Уряд заклав 500 млн грн на реімбурсацію ліків. Наприкінці 2016 року заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик у Житомирі розповідав, що запровадження з 1 квітня 2017 року механізму реімбрусації передусім має забезпечити формат руху «від хворого до лікаря», аби пацієнти не займалися самолікуванням. Як з 1 квітня 2017 року працюватиме механізм відшкодування вартості ліків для хворих трьох категорій, читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі