Влада

У Житомирі розповіли, як МОЗ збирається протидіяти самолікуванню і відшкодовувати вартість ліків за рецептами

12 November 2016, 11:07

Запровадження з 1 квітня 2017 року механізму реімбрусації передусім має забезпечити формат руху «від хворого до лікаря», аби пацієнти не займалися самолікуванням. Адже з нового року лікарі виписуватимуть рецепти, на основі яких в аптеках відшкодовуватиметься вартість ліків, які сьогодні українці мусять купувати за власні кошти.

Про це 11 листопада повідомив заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик під час брифінгу у Житомирському інституті медсестринства.

«Немає сьогодні в світі іншого реального механізму здешевлення цін на лікарські засоби, крім реімбурсації. Це успішно працює. І ми повинні розуміти, що це однин із найбільш дієвих механізмів, коли ми можемо дійсно понизити ціни на лікарські засоби для населення і, що найголовніше, забезпечити формат руху «від хворого до лікаря», щоб він не займався самолікуванням, а був під наглядом лікаря. Тому це якраз іде паралельно з тією частиною реформи, яку ми плануємо впроваджувати в 2017 році, яка передбачає зміни на первинці, де сімейним лікарям педіатрам і буде надавати прерогатива в тому, що в майбутньому називатиметься гарантованим пакетом медичних послуг. Щодо аптек, у нашій попередній пропозиції була умова, що в реімбурсації братимуть участь ті аптеки, які визначаються на місцях, тобто місцевими органами влади. Кабінет міністр розширив це поняття до того, щоб усі аптеки брати в цьому участь. Більше того, в ліцензійних умовах має бути передбачена умова обов’язкової наявності в аптечних закладах усіх тих ліків, які беруть участь в реімбурсації. Для того, що пацієнту було зручно не тільки отримувати ліки в якісь окремо взятій аптеці, а й у всіх тих. Які знаходяться поряд із лікувальним закладом, його житлом або місцем роботи. Виходячи з цього, ми розуміємо, що потрібен перехідний період. Тому проект реферування стартує з 1 січня 2017 року, а реімбурсації – з 1 квітня, щоб дати фармринку можливість підготуватися до цих процесів», – пояснив Ілик.

При цьому він зазначив, що з нового року МОЗ планує запроваджувати чіткий механізм виписування рецептів лікарями виключно за міжнародною непатентованою назвою, де не будуть вказуватися комерційні назви ліків. Такі рецепти пацієнти отримувати переважно на 30 днів.

«Зрозуміло, що відшкодування будуть іти за тими молекулами, які будуть в оновленому національному переліку і які, всі без нитянку, рекомендовані Всесвітнього організацією охорони здоров’я. Відшкодування буде йти за програмою найдешевшого генерика, тобто найдешевшої копії того оригінального лікарського засобу, який є, але пацієнт бути мати можливість вибрати з усього переліку лікарських засобів той препарат, який буде у програмі реімбурсації, з невеликою доплатою зможе придбати той чи інший генерик, який є у програмі. Умовою реімбурсації також є обов’язкова наявність лікарських засобів тих торговельних назв, як беруть участь у програмі, у списку відшкодування всіх аптечних закладах-учасниках. Дія рецептів – 30 днів. Для хронічних хворих законодавством будуть визначені додаткові умови. І формат розрахунків з аптекою через казначейство – протятим 15 днів після того, коли надається звіт про ті ліки, вже реімбурсовані. Тому що кожен рецепт стає фінансовим документом, який буде зберігатися в аптеці щонайменше три роки до того часу, поки не буде запроваджений електронний реєстр хворих і медперсоналу, електронний рецепт, щоб була сувора звітність за коштами», – уточнив заступник міністра.

Якщо ж людина не потребує відшкодування ціни на препарати, то, зі слів Романа Ілика, поки що ліки можна буде придбати без рецепту в аптечних закладах. Але згодом до оновленого Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення МОЗ планує включити препарати, що «відпускатимуться2 в аптеках лише за рецептами.

«В оновленому національному переліку буде передбачатися перелік ліків, які будуть продавати лише за рецептами, як в решті цивілізованих країн. Тому що ті питання, що пов’язані з антибіотиками, вони вже просто поглинули Україну, і з цього скоро буде вже доволі складно вибратися», – сказав він.

Як повідомляв Житомир.info, уряд заклав 500 млн грн на реімбурсацію ліків у Держбюджет 2017 року.

Фото Анни Максимової

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі