ДОПОМОГА

Як з 1 квітня 2017 року працюватиме механізм відшкодування вартості ліків для хворих трьох категорій

25 November 2016, 12:34

Міністерство охорони здоров’я опублікувало відповіді на найчастіші запитання щодо програми «Доступні ліки» в Україні, яку МОЗ впроваджує з 2017 року.

Коли буде запроваджено реферування цін на ліки?

Механізм реферування цін почне діяти з 1 січня 2017 року. Буде сформовано граничну ціну на лікарський засіб. Зі стартом закупівель через електронну систему РroZorro гранична ціна на ліки буде поступово знижуватися.

Як працює механізм відшкодування вартості ліків (реімбурсації)?

Механізм відшкодування вартості ліків успішно діє в багатьох країнах світу та передбачає забезпечення пацієнтів безкоштовними ліками або значною знижкою на препарати.

В Україні відшкодування вартості ліків визначатиметься Національним переліком основних лікарських засобів у 2017 році. У його склад входять, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я, 21 міжнародна непатентована назва (МНН або діюча речовина) для лікування серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми та цукрового діабету ІІ типу.

Як це діятиме на практиці?

1. Пацієнт їде до сімейного лікаря.

2. Сімейний лікар прописує рецепт по МНН, форму та дозу.

3. Пацієнт з рецептом прямує до аптеки.

4. Якщо ціна лікарського засобу в аптеці не перевищує мінімальну ціну в Україні та не перевищує встановлену МОЗ референтну ціну, пацієнт отримує лікарський засіб безоплатно (повна реімбурсація).

5. Якщо ціна лікарського засобу в аптеці перевищує мінімальну ціну в Україні, однак є нижчою чим медіанна ціна, пацієнт отримує відшкодування коштів, витрачених на придбання лікарського засобу в розмірі мінімальної ціни лікарського засобу в Україні (часткова реімбурсація).

6. Якщо ціна лікарського засобу в аптеці перевищує медіанну ціну, пацієнт не отримує жодного відшкодування придбання лікарського засобу (без реімбурсації).

Аптека надає місцевій владі фінансовий звіт та документальне підтвердження продажу лікарських засобів, котрі підлягають відшкодуванню, та отримує повернення коштів з місцевих бюджетів протягом 15 робочих днів.

У кожному аптечному закладі, що бере участь у програмі реімбурсації, обов’язково має бути наявний найдешевший генерик (найдешевший препарат) та перелік цін відшкодування.

Які категорії захворювань входять до програми реімбурсації? Чому?

Механізм відшкодування вартості ліків (реімбурсації) покриває серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальну астму. Пріоритетність надано лікуванню цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення або ефективно лікуються на амбулаторному етапі.

Серцево-судинні хвороби складають 65% смертності населення. Лише у 2015 році зареєстровано 22,6 млн. випадків захворювань.

Цукровий діабет ІІ типу зареєстровано у 2015 році серед всього населення близько 1 млн. осіб, що у 6 разів більше, ніж цукрового діабету І типу (інсулінозалежного).

Хворих на бронхіальну астму зареєстровано 210 тис. за 2015 рік, здебільшого це діти та молодь.

Які МНН (діюча речовина) входять до програми реімбурсації?

СЕРЦЕВО-СУДИННІ ЗАХВОРЮВАННЯ:

Аміодарон (Amiodarone)

Амлодипін (Amlodipine)

Атенолол (Atenolol)

Верапаміл (Verapamil)

Гідрохлортіазид (Hydrochlorothiazide)

Спіронолактон (Spironolactone)

Фуросемід (Furosemide)

Дигоксин (Digoxin)

Еналаприл (Enalapril)

Ізосорбіду динітрат (Isosorbide dinitrate)

Карведілол (Carvedilol)

Клопідогрель (Clopidogrel)

Метопролол (Metoprolol)

Нітрогліцерин (Glyceryl trinitrate)

Симвастатин (Simvastatin)

Бісопролол (Bisoprolol)

БРОНХІАЛЬНА АСТМА:

Беклометазон (Beclometasone)

Будесонід (Budesonide)

Сальбутамол (Salbutamol)

ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ ІІ ТИПУ:

Метформін (Metformin)

Гліклазид (Gliclazide)

Коли запрацює механізм відшкодування вартості ліків?

 

Механізм відшкодування вартості ліків, яких потребують хворі на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальну астму почне діяти з 1 квітня 2017 року. 

Інтерв’ю Житомир.info з в.о. міністра охорони здоров’я Уляною Супрун щодо запровадження першого етапу страхової медицини та майбутні зарплати лікарів читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі