Економіка

Через неефективні управлінські рішення ДП «Житомирський облавтодор» понесло мільйонні втрати, - Держаудитслужба

24 March 2017, 10:52

Держаудитслужба виявила недоліки в роботі та багатомільйонні втрати на ПАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» та його дочірніх підприємств, в тому числі ДП «Житомирський облавтодор».

Про це 23 березня повідомила прес-служба Державної аудиторської служби України.

 «Держаудитслужба та її міжрегіональні територіальні підрозділи провели ревізії фінансово-господарської діяльності ПАТ "ДАК "Автомобільні дороги України" та його дочірніх підприємств. Ревізіями було охоплено період діяльності зазначених об’єктів контролю за період з 01.07.2012 по 31.08.2016. За результатами ревізій виявлено суттєві недоліки у роботі дочірніх підприємств, що свідчить про незадовільний контроль їхньої діяльності з боку ПАТ "ДАК "Автомобільні дороги України". Як наслідок, сума виявлених порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, становить понад 85 млн грн. Зокрема, значним є завищення вартості виготовлення асфальтобетонних сумішей, які були використані у межах виконання контрактів, оплачених бюджетними коштами. Найбільше таких порушень виявлено на ДП "Полтавський облавтодор" (на суму 9,5 млн грн), ДП "Миколаївський облавтодор" (8,8 млн грн), ДП "Чернігівський облавтодор" (8,2 млн грн), ДП "Львівський облавтодор" (8,1 млн грн). Через прийняття керівниками більшості дочірніх підприємств неефективних управлінських рішень сума втрачених цими підприємствами доходів та здійснення непродуктивних витрат становить, щонайменше, 270 млн грн. Найбільші непродуктивні витрати та втрати доходів зафіксовано у ДП "Полтавський облавтодор", ДП "Житомирський облавтодор", ДП "Львівський облавтодор", ДП "Кіровоградський облавтодор", - інформує Держаудитслужба.

Відсутність реальних кроків Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодор) щодо чіткого законодавчого врегулювання питань, пов'язаних із діяльністю ПАТ "ДАК "Автомобільні дороги України", зокрема щодо визначення статусу майна, переданого до його статуту, формального контролю цього акціонерного товариства за діяльністю дочірніх підприємств, призводить до постійних зловживань під час використання майна підприємств, - акцентує прес-служба.

«Крім того, наявність вкрай зношеної ремонтно-будівельної техніки не дає змоги переважній частині дочірніх підприємств конкурувати з іншими учасниками конкурсних торгів на виконання ремонтно-будівельних робіт, що призводить до невпинного скорочення обсягів виконаних робіт. За результатами контрольних заходів поінформовано Кабінет Міністрів України, Мінінфраструктури та Укравтодор, надано низку пропозицій, зокрема й щодо усунення виявлених порушень і притягнення винних осіб до відповідальності», - повідомляє сайт відомства.

Нагадаємо, у 2014 році керівник ДП «Житомироблавтодор» Микола Боровець, який пропрацював на посаді трохи більше місяця і був звільнений, розповідав, що житомирський облавтодор навмисно доводять до зубожіння, бо Служба автомобільних доріг завжди замовляє «ласі шматки» саме в комерційних підприємствах «Автомагістраль» та «Агроресурс», віддаючи обласному підприємству лише «чорнову» і малоприбуткову роботу.

Як повідомляв Житомир.info, у 2015 році працівники Житомирського облавтодору вимагали зарплату, яку вони не бачили понад чотири місяці та обіцяли перекрити трасу Київ-Чоп. У зв’язку з бездіяльністю облавтодору тодішній голова облдержадміністрації Сергій Машковський дав завдання керівникам районів самостійно підготуватися до осінньо-зимового періоду та закупити паливно-мастильні матеріали та піщано-сольові суміші.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі