Місто

З’їзд творчої молоді у Житомирському військовому інституті: наукові розробки, виставка техніки та солдатська каша

12 April 2017, 15:49

«Обдарована молодь – майбутнє України!» - саме під таким гаслом на базі Житомирського військового інституту Корольова вже уп’яте проходить з’їзд творчої молоді. Представляти свої наукові розробки приїхали більше 200 учасників із 27 навчальних закладів області. Серед них і 15-річний Дмитро. Хлопець показує свій вітряк для опадів під кодовою назвою «табурет».

«Ось це воронка, вона збільшує площу збирання опадів. Отримання електроенергії завдяки опадам. Усі опади стікаються до другої секції, а ось це вітряк, навіть у недощові дні він може обертатися. По обидві сторони буде встановлено два пристрої, які будуть накручувати на себе енергію, кожен буде давати по 11 Вт. Цю установку можуть використовувати туристи. Вона буде вагою 30 кг і при групі туристів її можна перерозподілити і в дощові та вітряні дні заряджати мобільні телефони», - розповідає учень житомирської ЗОШ №30 Дмитро Ракушев.

А от Арсен написав програму, яка закодовує літери у вишиванкові візерунки.

«Із покоління у покоління передається позначення літери. Ось - літера «ж», далі «и», набираємо іще «р» і виходить у нас слово Житомир», - показує студент ЖДТУ Арсен Петросян.

Чому саме на базі військового інституту проходить з’їзд, пояснює його начальник – Олександр Левченко.

«Військовий інститут є також профільним в Україні з підготовки спеціалістів для ЗСУ. Саме у нас курсанти мають можливість розвивати свої творчі здібності, які набули у школах, ліцеях. Не сумніваюсь, що багато хто з присутніх у майбутньому буде конструкторами, видатними інженерами, будете творити на благо України», - каже начальник Житомирського військового інституту ім. С. П. Корольова Олександр Левченко.

Привітати учасників з’їзду прийшли й представники влади.

«Науковий потенціал сьогодні знаходиться у ваших руках, а точніше, у ваших головах. Роботодавці готові інвестувати у наукові винаходи, які згодом своїм практичним застосуванням або економлять кошти, або допомагають заробляти. Хто, як не ви, як би це пафосно не звучало, є дійсно майбутнім нашої нації. Досить експортувати в Європу, або інші країни, наші робочі руки, потрібно на експорт поставляти наші наукові розробки. Саме тут і держава, і суспільство, і український народ сподівається на вас», - зазначив заступник голови Житомирської ОДА Ярослав Лагута.

Авторів кращих науково-технічних розробок відзначили цінними подарунками, дипломами і грошовими преміями. Зокрема, за свою новітню програму для літального апарату курсант Олександр отримав ексклюзивну нагороду. Нині хлопець ділиться враженнями та розповідає про своє творіння.

«Програма для безпілотного літального апарату, яка дозволяє у режимі реального часу знімати відео із прив’язкою до сучасних інформаційних карт. Вона дозволяє виконувати різноманітні задачі у різних сферах. Відмінність такої карти полягає у тому, що вона дозволяє проставляти мітки об’єктів одночасно на карту із перерахунком. Навіть не очікував, що за цю програму отримаю відзнаку», - ділиться Житомирського військового інституту ім. С. П. Корольова Олександр Межерицький.   

Наостанок учасники з’їзду оглянули виставку військової техніки, спеціального та стрілецького озброєння і навіть покуштували справжньої солдатської каші із польової кухні.

Як повідомляв Житомир.info, нещодавно у військовій частині Нацгвардії в Житомирі для понад сотні школярів і студентів відбувся день відкритих дверей: спецпризначенці показали техніку та озброєння, фільм про службу в АТО та влаштували показовий виступ. 12 квітня у Житомирі відзначають День космонавтики.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі