Суспільство

Лісівники зважились на експеримент: замість всохлих сосен в житомирських лісах ростиме «адамове дерево»

18 May 2017, 10:29

В державному підприємстві «Житомирське лісове господарство» вже закупили та висіяли насіння павловнії, або адамового дерева.

Про це повідомляє прес-служба Житомирського обласного управління лісового і мисливського господарства.

«До таких експериментів лісівники вдаються з двох причин. По-перше, впродовж останніх років в області, як і в державі загалом, спостерігається масове всихання хвойних деревостанів. Науковці кажуть, що відбувається це через значне зниження рівня ґрунтових вод та велику кількість шкідників і хвороб – відомих раніше і абсолютно нових, які потрапляють на територію України разом з імпортованими декоративними рослинами. Тому сьогодні у лісівників є завдання вирощувати породи дерев, які спроможні виживати і розвиватися в екстремальних умовах. По-друге, деревина цієї рослини має гарні показники тепловіддачі, а сама вона швидкоростуча та швидковідновлювана, отож може певним чином сприяти вирішенню енергетичного питання в державі», - інформують лісівники.

За даними Вікіпедії, павловнія або адамове дерево – це листопадне дерево 10-25 м висотою, з великими листками довжиною до 80 см, розміщеними на гілках один навпроти одного. Цвіте ранньою весною, квіти зібрані у волоті 10-30 см довжиною, мають циліндричну форму, світло-фіолетові, схожі на квіти наперстянки. Плід — суха коробочка, що містить тисячі дрібних «пухнастих» насінин. Восени коробочки липкі, мають коричневе забарвлення. Розтріскуються, висячи на дереві. В Україні плодоносні рослини павловнії повстяної (Paulownia tomentosa) ростуть в Ужгороді та Одесі. У Києві росте в Ботасаду ім. О. Фоміна та на подвір'ї Софії Київської.

Зараз житомирські лісівники спостерігають за висіяним насінням, бо для того, щоб воно проросло, потрібно створити спеціальні умови.  Із вирощеного садивного матеріалу павловнії планують створити експериментальні насадження.

Як повідомляв Житомир.info, на початку 2017 року лісівники заявляли, що збираються почистити від всихаючих сосен більше 1 тис. га лісу в Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі