Місто

У Житомирі кількість оформлених біометричних закордонних паспортів зросла майже вдвічі, - міграційна служба

19 May 2017, 14:32

У Житомирі та області спостерігається деякий ажіотаж стосовно біометричних паспортів для виїзду за кордон, але ситуація під контролем.

Про це 19 травня Житомир.info розповіли в управлінні Державної міграційної служби в Житомирській області.

«Останнім часом кількість оформлюваних закордонних паспортів зросла майже вдвічі. Якщо раніше працівники апарату обласного управління в місті Житомир оформлювали по 50-60 паспортів за день, то тільки 18 травня вони оформили 107 біометричних паспортів. Однак ситуація контрольована. Черги бувають тільки зранку, коли громадяни всі одночасно приходять оформлювати закордонні біометричні паспорти. По обіді черги майже зникають», - говорить головний спеціаліст УДМС Анатолій Шнайдер.

Станом на 18 травня 2017 року в області вже оформлено 3577 біометричних паспортів для виїзду за кордон, по м. Житомиру – 1640 паспортів (за весь квітень 2017 року - 4807 та 2240 відповідно). Наразі всі підрозділи міграційної служби області приймають відвідувачів без обідньої перерви.

За інформацією прес-служби УДМС, процедура оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон в середньому триває 15-20 хвилин. На сьогодні для оформлення таких паспортів необхідно лише особиста присутність громадянина, внутрішній паспорт, квитанція про оплату та код платника податків. Жодних ксерокопій не потрібно.

Паспорти для виїзду за кордон оформлюються усім громадянам, дітям строком на 4 роки, а громадянам віком від 16 років – строком на 10 років. Вартість біометричного паспорта за 20 робочих днів – 557 грн 32 коп., за 7 робочих днів – 810 грн 32 коп. (у 2015 році - 518,15 грн).

На офіційному сайті Державної міграційної служби йдеться, що станом на 19 травня жителі Києва та 8 областей можуть записатися в електронну чергу на оформлення закордонних біометричних паспортів не більш як за два тижні. Житомирської області в цьому переліку поки немає, але такі плани є, - зазначають в управлінні міграційної служби.

«Є погодження з керівництвом Державної міграційної служби України у найближчий час встановити електронну чергу і в Житомирі та містах обласного підпорядкування», - розповідає Анатолій Шнайдер.

За даними Урядового порталу, біометричні паспорти для виїзду за кордон оформили вже майже 3,5 мільйона українців. На сьогодні кількість оформлюваних щодня біометричних паспортів зросла з 14 до 19 тисяч, причому голова міграційної служби Максим Соколюк порадив громадянам, які не планують найближчим часом виїжджати за кордон, не поспішати ставати у черги за біометричними паспортами.

«Паспортів вистачить на всіх, і за кілька тижнів, можливо, за місяць, всі зможуть оформити документи у більш комфортному режимі», - цитує Соколюка Урядовий портал.

Нагадаємо, 6 квітня цього року Європейський парламент підтримав пропозицію Європейської комісії надати Україні безвізовий режим. 11 травня Рада Європейського союзу затвердила законодавчу пропозицію про скасування короткострокових віз для громадян України. 17 травня в Європарламенті відбулася урочиста церемонія підписання законодавчого акту, яким буде запроваджений безвізовий режим для громадян України. В програмі «Тема дня» на Житомир.info начальник управління Державної міграційної служби України у Житомирській області Олександр Радько пояснював, що безвізовий режим в Україні вводиться для культурного обміну з країнами Європи, а не для торгівлі чи заробітку.

Як повідомляв Житомир.info, постанова Кабміну гарантує, що треті сторони не вноситимуть особисті дані житомирян (електронний зразок підпису або відбитки пальців рук) до будь-яких баз даних. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі