Влада

З 11 червня українці почнуть перетинати кордон в рамках безвізового режиму: поради прикордонників

6 June 2017, 13:18

Вже в ніч з 10 на 11 червня громадяни України почнуть перетинати кордон в рамках безвізового режиму з країнами Європи.

Про це 6 червня Житомир.info повідомив відділ з питань взаємодії із ЗМІ адміністрації Державної прикордонної служби України.

«Перших таких українців, які мають біометричні паспорти, співробітники Держприкордонслужби очікують у всіх пунктах пропуску на кордоні з ЄС та в аеропортах, звідки відбуватимуться рейси в європейські країни», - інформує Держприкордонслужба.

Запровадження довгоочікуваного безвізу віднині відкриває можливість вільної подорожі, - зазначає прес-служба. Тепер, готуючись до мандрівки, українські громадяни можуть планувати їх спокійно чи спонтанно, прагнучи з’їздити просто на вихідні чи відпочинок, або на різноманітні культурні заходи, футбольні матчі чи просто до друзів або рідних.

Варто лише пам’ятати: обов’язкова вимога безвізу – це наявність біометричного закордонного паспорта громадянина України. Така ж норма стосується і дітей. А от українцям зі звичайними, не біометричними, закордонними паспортами потрібно, як і раніше, оформлювати візу, - нагадують у відомстві.

«Безвізовий режим дозволяє громадянам України перебувати на території країн ЄС не більше 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду. Про те, як ЄС визначатиме дні вашого перебування в Шенгені, можна дізнатися на сайті проекту «Відкрий Європу». Перетин іноземцями кордону з європейськими країнами регламентує Шенгенський прикордонний кодекс. Саме тому прикордонна перевірка має довести, що подорожуючий не планує порушувати європейські міграційні правила, а прикордонники перевірятимуть умови в'їзду. Запам’ятайте, біометричний паспорт, підтвердження мети та умов перебування і фінансове забезпечення (або гарантії) необхідні за замовчуванням», - нагадують прикордонники.

Підставою для відмови у в’їзді може стати порушення правил перетину кордону та нездатність обґрунтувати мету й умови перебування. Саме тому громадянам радять надавати прикордонникам лише правдиву інформацію та не порушувати правил перетину кордону.

Нагадаємо, 6 квітня цього року Європейський парламент підтримав пропозицію Європейської комісії надати Україні безвізовий режим. 11 травня Рада Європейського союзу затвердила законодавчу пропозицію про скасування короткострокових віз для громадян України. 17 травня в Європарламенті відбулася урочиста церемонія підписання законодавчого акту, яким буде запроваджений безвізовий режим для громадян України. В програмі «Тема дня» на Житомир.info начальник управління Державної міграційної служби України у Житомирській області Олександр Радько пояснював, що безвізовий режим в Україні вводиться для культурного обміну з країнами Європи, а не для торгівлі чи заробітку.

Як повідомляв Житомир.info, кількість оформлених в Житомирі біометричних закордонних паспортів зросла майже вдвічі, а з 1 червня українці можуть їздити до Туреччини за ID-картками без закордонних паспортів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі