Події

Екологи навідалися в Житомирський район, де під виглядом копання ставка продовжують добувати пісок

22 June 2017, 18:46

Поблизу села Улянівка Житомирського району продовжується незаконний видобуток піску під виглядом копання водойми.

Про це йдеться у повідомленні Державної екологічної інспекції в Житомирській області від 22 червня.

«В черговий раз поруч с. Улянівка Житомирського району державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області  виявлено проведення робіт з видобутку піску з метою його реалізації без відповідних на те дозвільних документів. На місці видобутку встановлені особи, причетні до проведення  робіт, та наявні спеціалізовані транспортні засоби (екскаватор, бульдозер, вантажний автомобіль). Оскільки на вимогу державних інспекторів не було представлено жодних дозвільних документів на користування корисними копалинами місцевого значення (видобуток та їх переміщення), про дану подію було повідомлено до органів національної поліції, представники яких одразу ж прибули на місце виклику для проведення спільних заходів», - йдеться у повідомленні екологів за підписом виконувача обов’язків начальника інспекції Сергія Зибалова.

«Як було вже встановлено в минулому році, земельні ділянки, на яких відбувається видобуток корисних копалин піску під виглядом будівництва ставка (виділено редакцією), є власністю двох громадян, які передані останнім для ведення особистого селянського господарства площею по 2,0 га кожна. Раніше до інспекції було повідомлено про проведення будівельних робіт з поглибленням об’єкту на значну глибину та видобутком піску, що в свою чергу викликає сумнів законність як виготовлення робочого проекту, так і технічного звіту з будівництва ставу на обумовлених вище земельних ділянках», - зазначають екологи.

За інформацією інспекції, роботами з видобутку піску без спеціального дозволу на користування корисними копалинами місцевого значення порушено ч. 2 ст. 18 Кодексу України про надра. Також у власників відсутній спеціальний дозвіл на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) земельних ділянок, що є порушенням ч. 2 ст. 168 Земельного кодексу України. Ці обставини дозволяють останнім неконтрольовано використовувати на власний розсуд пісок та переміщати за межі земельних ділянок частину ґрунтового покриву, - зазначається у повідомленні.

«За інформацією Національної поліції області, в минулому році за даним фактом було відкрито кримінальне провадження. Теперішній стан земельних ділянок на вказаній території може свідчити не про кваліфіковане будівництво водного об’єкту згідно передбачуваної законодавством черговості, а про хаотичний несанкціонований видобуток піску із цілю збагачення із завданням безповоротної шкоди довкіллю», - роблять висновок екологи.

Нагадаємо, про незаконний видобуток піску в Улянівці під виглядом облаштування копанки у 2015 році говорила тодішня голова Житомирської районної ради Тетяна Парфентієва. Арештувати дану земельну ділянку збиралися ще навесні 2016 року.

Як повідомляв Житомир.info,  вночі 18 березня цього року на проспекті Незалежності в Житомирі люди у військовій формі зупинили вантажний автомобіль, який перевозив пісок. Минулої зими керівник управління автошляхів пояснив, чому дороги у Житомирі посипають відсівом, а не піском

Фото Держекоінспекції 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі