Місто

Дитячий алкоголізм VS наливка «по-житомирськи»: фестиваль їжі на День міста буде безалкогольним

2 August 2017, 16:16

Чи продавати на День міста слабоалкогольні напої під час фестивалю вуличної їжі, який буде проходити на Новому бульварі, вирішували під час засідання виконкому 2 серпня. Продаж слабоалкогольних напоїв власного виробництва, а саме настоянок та наливок, викликав питання у окремих членів виконавчого комітету, які побачили у цьому пропаганду алкоголізму.

«Вибачте, це свято міста, де будуть приходити сім’ї з дітьми. Враховуючи те, що в нас є проблема зі зловживанням алкоголем і є проблема дитячого алкоголізму, я вважаю, що недоречно продавати навіть слабоалкогольні напої, тому що в нас немає належного контролю за вживанням у громадських місцях слабоалкогольних та алкогольних напоїв», - каже член виконкому Віра Гринишина.

«У нас були попередні фестивалі, де ми забороняли продаж алкогольних та слабоалкогольних напоїв. Цього дотримано не було. Особисто я була на цих фестивалях , у нас продавались як алкогольні, так і безалкогольні напої. Тобто, якщо ми зараз приймемо рішення, мені просто цікаво, от ми заборонимо продаж алкогольних напоїв, навіть слабоалкогольних, чи буде це дотримано та хто буде контролювати?», - запитує член виконкому Марія Бовсуновська.

Слідкувати за виконанням рішення виконкому та виявляти порушників мають правоохоронні органи, але відповідальність нестимуть учасники фестивалю вуличної їжі, -пояснює міський голова.  

«У цьому рішенні йде контроль з боку правоохоронних органів, контроль виробника, учасники фестивалю відповідають за ті напої, які вони продають. Можна, звичайно, закривати на це очі, робити вигляд, що у нас все добре. Але скажіть, хто з вас був на фестивалі дерунів у Коростені? Там, по-моєму, горілка продається направо і наліво. Ми про горілку взагалі не говоримо тут. Невже ми просто не довіряємо своїм людям, житомирянам, і думаємо, що вони гірші, ніж в тому ж Коростені? Ми боїмося того, що ми дозволимо продавати настоянку або якийсь келих крафтового пива, і наші люди від цього зіпсуються?», - каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Втім, противники цього рішення стоять на своєму та вважають, що продаж алкоголю на Новому бульварі - це поганий приклад для дітей.

«Я хочу звернути увагу на одне. На те, що в нас є проблема з дитячим алкоголізмом. Я просто не можу для себе усвідомити, чому ми маємо дітям показувати приклад того, що на День міста можна просто прийти, на загальному масовому святі купувати алкоголь і відзначати це. І чому має бути на цьому святі алкоголь? Я не можу зрозуміти. Ви розумієте, що ми подаємо приклад дітям?», - запитує член виконкому Віра Гринишина.

Якщо йти шляхом заборон, то тоді варто закрити і кафе, які також продають алкогольні напої, вважає Сергій Сухомлин.

«У мене тут трішки логіка не спрацьовує. На День міста будуть заходи на Михайлівській. Дитина йде з батьками, сідає під зонтиком, батько бере пиво чи горілку і п’є. Давайте тоді всі кафешки закриємо, бо вони пропагують алкоголь. Чи як?», - каже міський голова.

Після дискусії члени виконавчого комітету беруться до голосування. Для дозволу на продаж слабоалкогольних напоїв на фестивалі вуличної їжі не вистачає голосів – «за» голосує лише 11 членів виконкому. Організатори фестивалю показують настоянку «по-житомирськи», яку житомиряни так і не побачать на День міста, і додають: не розуміють, чому окремі члени виконкому зайняли таку категоричну позицію.

«Є приклади, за якими далеко ходити не потрібно: є Новоград-Волинський, є Коростень, Київ поряд, Вінниця, Рівне, я про Львів взагалі мовчу. Чому настільки упереджене ставлення до вживання алкоголю на заходах, я не можу зрозуміти. Коли поряд в метрі це все продається. Відверто - напевно, є якісь проблеми особисті, чому таке упереджене ставлення. Я по-іншому не можу це пояснити. Якась «радянина, «совок». Відверто - не можу по-іншому сказати», - каже Ірина Маренкова, представник МГО «Диводії», яка організовує фестиваль вуличної їжі.

Як повідомляв Житомир.info, житомиряни відзначали, що на День міста-2016 було на диво мало п’яних, а свято стало більш «домашнім» та «європейським».

 

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі