Місто

На стіні житомирської поліклініки відкриють меморіальну дошку Незалежному українському театру

16 August 2017, 17:13

17 серпня 2017 року  о 14.00 год. на будинку колишнього Дворянського зібрання (тепер поліклініка №1 на вул. Великій  Бердичівській) відкриють меморіальну дошку Першому Незалежному українському театру в Житомирі.

Про це 16 серпня повідомила прес-служба Житомирської міської ради. 

«Фундатором українського «Незалежного театру» був наш земляк родом з-під Житомира (відоме з історії Коліївщини містечко Кодня), видатний український актор і театральний діяч Степан Корнійович Бондарчук (1886—1970). Заснований театр в серпні 1920 року з ініціативи подружжя Софії та Степана Бондарчуків. У житомирському Незалежному театрі пробували сили Павло Кудрицький, який пізніше проявив себе талановитим режисером у курбасівському "Березолі"; 3оя Гайдай – у майбутньому видатна українська співачка, яка провела дитячі і юнацькі роки в Житомирі і закінчила тут гімназію; а також Олександра та Павло Боришкевичі, Лілія Перегуда, (напевно, сестра Олександра Перегуди) Галина Верещинська, Нара Ковальчук-Хомичевська. Хормейстером театру був Михайло Петрович Гайдай (батько Зої Михайлівни), літературною частиною завідував поет Яків Савченко – полтавчанин, що став саме у Житомирі на літературну стежину, яка привела його в радянських умовах до сталінських таборів», - йдеться у повідомленні.

Український Незалежний театр в Житомирі припинив існування у 1923 р., залишивши помітний слід у становленні української культури в Житомирі. Від приміщення власне театру збереглася частина будівлі під сучасною адресою «Бердичівська вулиця, 32» (поліклініка № 1 – ліве крило). Але цей театр був яскравим променем в житті міста, а в масштабі України він став однією із останніх сходинок до знаменитого модерного українського театру «Березіль».

Нагадаємо, в березні 2017 року обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури вже зверталася з проханням надати дозвіл на встановлення дошки Українському Незалежному театру на фасаді поліклініки, але виконком не підтримав це рішення: 7 голосів з 19 присутніх.

Тоді член виконкому Руслан Годований запропонував, щоб дошка пам’яті була інтерактивною, з QR-кодом, за допомогою якого через телефон можна було б отримати всю інформацію про об’єкт.

Як повідомляв Житомир.info, проект рішення про погодження встановлення в Житомирі пам’ятної дошки Українському Незалежному театру з’явився на сайті мерії тиждень тому.

 Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі