Місто

Житомирський виконком не дозволив встановити пам’ятну дошку Українському Незалежному театру на фасаді поліклініки

1 March 2017, 12:51

Виконком Житомирської міської ради не надав згоди обласній організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури на встановлення пам’ятної дошки Українському Незалежному театру на фасаді будівлі по вулиці Великій Бердичівській, 32.

За це рішення проголосували лише 7 членів виконкому із 19 присутніх під час засідання 1 березня.

«Це приміщення поліклініки. Там раніше був Український Незалежний театр. Там є вже дошка, але виходить, що вони будуть симетричні. У цій будівлі був Український Незалежний театр, на честь цього й готувалася ця дошка. Громадська організація Українського товариства охорони пам'яток історії та культури рік займалися цим питанням, підготували цей макет, працювали з художником і виготовили макет, вирішили питання з фінансуванням, і звернулися зараз за отриманням згоди. У них є згода від балансоутримувача», – повідомила заступник директора департаменту містобудування та земельних відносин міської ради, начальник управління регулювання забудови міста – головний архітектор міста Євгенія Черкасова.

При цьому члени виконкому затребували озвучити історичну довідку про Український Незалежний театр. Проте головний архітектор міста вирішила не оприлюднювати фактів про історичний об’єкт, запропонувавши натомість читати довідкову інформацію з екрану. Це викликало у присутніх певні незручності. Врешті, довідку таки зачитали, а Черкасова пообіцяла надалі додавати такі матеріали до проектів рішення.

«Фундатором українського «Незалежного театру» був наш земляк родом із під Житомира, видатний український актор і театральний діяч Степан Бондарчук. Заснований у серпні 1920 року з ініціативи подружжя Софії та Степана Бондарчуків. Театр очолювали брати Георгі. [...] На сцені українського Незалежного театру, що займав приміщення колишнього залу дворянського депутатського зібрання на Бердичівській вулиці, виступали актори Олександр Перегуда, Семен Семдор, Василь Васильєв. [...] Український Незалежний театр у Житомирі припинив свою роботу у 1923 році»,– йдеться в довідці краєзнавця Георгія Мокрицького.

Разом з тим члени виконкому одноголосно підтримали рекомендацію члена виконкому Руслана Годованого: розглянути можливість встановлювати надалі інтерактивні дошки з системою QR-кодів.

«Розумію, що Житомирська область багата ільменітами, мармуром – що маємо, те до стінок і вішаємо. Але чому ми не розглядаємо інтерактивні дошки? Ми трошки маємо осучаснювати, бо людина підійшла, ніби все добре, а QR-коду немає, за допомогою якого через телефон можна отримати всю інформацію. Я не розумію ідеї повісити туди маленьку інформацію, яка не відкриє суті, що там відбувалося. Давайте робити це так, як роблять у Європі, адже молодь сьогодні вміє з QR-кодами працювати. Треба думати, як ці дошки перетворити на живу історію», – пояснив Годований, запропонувавши протягом трьох місяців розробити концепцію таких дощок.

Як повідомляв Житомир.info, на початку листопада 2016 року на фасаді Житомирської обласної філармонії імені Святослава Ріхтера відкрили меморіальну дошку балерині Наталії Скорульській.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі