Влада

Житомирянам радять трохи почекати з оформленням закордонних паспортів, якщо вони не поспішають за кордон

15 September 2017, 11:52

Міграційна служба радить почекати з оформленням закордонних паспортів, якщо ви не плануєте найближчим часом їхати за кордон.

Про це у коментарі Житомир.info повідомив спеціаліст по зв’язках з громадськістю управління міграційної служби у Житомирській області Анатолій Шнайдер 15 вересня.

«Попит на закордонні паспорти не зменшився, є затримки.  Якщо люди не планують найближчим часом перетинати кордон, то краще трохи почекати і оформити паспорт пізніше в більш комфортних умовах»,  – зазначив Анатолій Шнайдер.

З початку року в УДМС України в Житомирській області оформили 60 тисяч закордонних паспортів. Це вдвічі більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

В обласному управлінні міграційної служби переконують, що роблять усе можливе, аби спростити процес оформлення документів для отримання біометричного паспорту.

 «У біометричний паспорт для виїзду за кордон вмонтований чіп, на який в електронному вигляді заноситься інформація, скануються відбитки пальців, образ обличчя. Для його оформлення потрібні  лише паспорт громадянина України і код. Ніяких копій чи сканів. У нас тут, щоб людям було зручніше, працює відділення «Ощадбанку». Люди одразу платять і отримують квитанцію. Номер квитанції потрібно вписати в анкету, яку людина має подати»,  – розповідає посадовець.

Розрахувати вартість послуги та отримати квитанцію з реквізитами для оплати послуги з оформлення закордонного чи внутрішнього паспорту перед походом у ДМС можна й онлайн. Головне – правильно заповнити форму: обрати, який саме паспорт ви хочете отримати, в який термін, у якому відділенні.

Якщо мова йде про паспорт для виїзду за кордон, його можна оформити в будь-якому підрозділі ДМС. А от ID картку, внутрішній паспорт громадянина України, можна зробити тільки за місцем реєстрації.

Після одруження, якщо людина змінює прізвище,потрібно міняти обидва паспорти – внутрішній і закордонний. Але зробити це одночасно не вийде.

«Для того, щоб замовити закордонний, на руках має бути внутрішній паспорт з новим прізвищем. Тобто, треба почекати, поки його виготовлять. Внутрішній ID паспорт громадянина України виготовляється «Поліграфкомбінат «Україна» впродовж 20 робочих днів. Після його отримання, можна звернутися у будь-який підрозділ ДМС для оформлення закордонного паспорту»,  – зазначив Шнайдер.

Окрім того, в управлінні сподіваються, що найближчим часом жителі області зможуть скористатися послугою «Електронна черга».

«У Києві нам пообіцяли, що найближчим часом вона запрацює й у нас. Вона поки є у великих областях, таких як Київська, Дніпропетровська, Одеська, Львівська тощо»,  – каже Анатолій Шнайдер.

Закордонний паспорт виготовляється у формі книжечки

ID-паспорт виготовляється у вигляді картки

Як повідомляв Житомир.info, в управлінні ДМС в Житомирській області розповіли, скільки коштує поміняти паспорт на пластиковий. За рік у Житомирській області кількість охочих отримати закордонний паспорт збільшилась майже вдвічі. З початку 2017 біометричні паспорти отримали більше 36 тис. жителів Житомирської області, третина з них – за місяць безвізу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі