Економіка

Житомирська фірма до кінця осені обіцяє закінчити реставрацію столітнього театру в Бердичеві за 28 млн грн

7 October 2017, 14:45

Фірма «Артхаус» з Житомира, яка ремонтує житомирський стадіон «Полісся», до 15 листопада 2017 року планує завершити реставрацію та ремонт старого бердичівського театру на Європейській.

Про це 6 жовтня написав сайт Житомирської обласної державної адміністрації.

«Станом на 6 жовтня основні роботи підрядник ТОВ «Артхаус» на об’єкті завершив, будівельна готовність складає 95%. Представник підрядника зазначає, що всі ремонтні роботи будуть завершені до 15 листопада», - повідомляє прес-служба ОДА.

Зазначається, що хід реставрації Бердичівського театру, в якому вже завершуються ремонтні роботи, перевірив 6 жовтня голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.

«Відновлений міський театр у Бердичеві матиме 420 глядацьких місць, з яких 8 - для осіб з особливими потребами. Реставраційно-ремонтні роботи проводяться за кошти Державного фонду регіонального розвитку та місцевого бюджету. Загальна кошторисна вартість проекту – 28,3 млн грн. З початку проведення будівельних робіт використано 15 млн грн з ДФРР та 9,9 млн грн з міського бюджету», - інформує ОДА.

За словами Бердичівського міського голови Василя Мазура, для завершення ремонту необхідно виконати технічні роботи, пов’язані з протипожежною безпекою, пусконалагоджувальні роботи у котельні та електросистемі, роботи з установлення сучасного звукового обладнання та освітлення.

«Цей об’єкт ДФРР – приклад ефективної співпраці між обласною та міською владою, який ми відкриємо вже до кінця цього року. Думаю, що такі проекти – рідкість в Україні. Адже сьогодні, незважаючи на війну на Сході країни, ми відроджуємо пам’ятки культури (…). Сподіваюсь, що наступного разу відвідаємо цей об’єкт і, вже сидячи в цих комфортних кріслах, дивитимемось прекрасну виставу», – сказав Ігор Гундич.

ОДА зазначає, що ремонт об’єкту розпочато у 2015 році.

Нагадаємо, будівля театру у Бердичеві була зведена в 1908 році як закрите приміщення для ковзання на роликових ковзанах. У 1911 році її перебудували під міський театр «Експрес» для здачі в оренду заїжджим гастролерам. У травні 1919 року театр був націоналізований і отримав назву Перший радянський театр. До 1944 року не мав постійної трупи, у ньому виступали заїжджі актори з Москви, Києва, Одеси та ін. З 1959 по 1995 рр. у приміщенні знаходився міський, а з 1996 по 2013 рік – районний Будинок культури.

Ескізи реконструкції театру в Бердичеві розглянули у 2013 році. Тоді попередньо підрахували, що на відродження пам’ятки архітектури потрібно близько 14 мільйонів гривень.

У 2015 році стало відомо, що міський Палац культури ім.Шабельника О.А. (м.Бердичів) уклав угоду з ТОВ «Артхаус» на реставраційно-ремонтні роботи з відновленням функції театру в будівлі по вул. Європейська, 21. Вартість угоди складала 17,30 млн грн.

Ескіз відреставраваної будівлі, 2013 рік. Сучасний вигляд:

Фото - Житомирська ОДА

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі