Економіка

Влада Житомира збирається затвердити програму про побутові відходи, яка передбачає будівництво сміттєпереробного заводу

6 December 2017, 16:24

У Житомирі збираються створити систему управління відходами, направлену на мінімізацію утворення сміття, максимальне вилучення вторинної сировини та зменшення кількості стихійних сміттєзвалищ.

Проект рішення «Про затвердження Програми поводження з побутовими відходами у м. Житомирі на 2018-2020 роки», опублікований 6 грудня 2017 року, планують прийняти на черговій сесії міської ради.

Відповідальним виконавцем програми визначене управління житлового господарства, співвиконавцями – управління, комунальні підприємства та ОСББ, термін реалізації –2018-2020 роки.

Метою програми є, зокрема, створення системи управління відходами, зменшення кількості стихійних сміттєзвалищ, покращення санітарного стану міста та зменшення негативного впливу на навколишнє середовище і здоров’я людей.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, становить 575 тисяч гривень, в тому числі кошти міського бюджету - 161 тис грн, позабюджетні джерела – 414 тис. грн.

Очікуваними результатами програми має стати зменшення кількості відходів, що утворюються в процесі життєдіяльності населення, будівництво сміттєпереробного заводу, максимальне вилучення вторинної сировини, скорочення обсягів захоронення відходів на полігоні ТПВ для подальшого проведення робіт з його рекультивації, зменшення кількості несанкціонованих сміттєзвалищ та ін.

В додатку до проекту рішення йдеться, що Житомирський міський полігон по захороненню твердих побутових відходів перебуває на балансі КП «АТП 0628» та є єдиним місцем захоронення відходів IV класу небезпеки у Житомирі. Експлуатується з 1957 року, загальна площа - 21,6 га, площа складування ТПВ - 18,7 га. Полігон був утворений на місці кар’єру Крошенського цегельного заводу, стихійно, без проекту.

Нагадаємо, що міська влада, відповідаючи на петицію щодо будівництва заводу з переробки сміття, поскаржилась, що будівництво своїми силами неможливе, так як міський бюджет не має можливості сплачувати відсотки по довгостроковим кредитам.

Як повідомляв Житомир.info, у жовтні 2017 року в Житомирі сталася критична ситуація з вивозом сміття – один з операторів відмовився надавати послуги на території ЖЕКу.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сміття побутові відходи сміттєпереробний завод 
Матеріали по темі