Влада

У міській раді відповіли на петицію щодо будівництва сміттєпереробного заводу в Житомирі

12 July 2016, 18:00

Міська влада буде розглядатися питання доцільності будівництва сміттєпереробного заводу в Житомирі.

Про це йдеться у відповіді заступника Житомирського міського голови Олександра Фещенка на петицію «Побудувати сміттєпереробний завод».

На сайті електронних петицій Житомирської мерії є звернення, яке було стовідсотково підтримано і набрало більше 250 голосів.

Петиція Андрія Ігоровича Дрожака була опублікована на сайті Житомирської мерії 6 червня 2016 року.

«Прошу побудувати за всіма європейськими мірками сміттєпереробний завод, адже сьогодні для нашого регіону ця проблема є гострою. Давайте не будемо чекати поки нас не настигне доля Львівського сміттєзвалища», – йдеться у тексті петиції.

«Ваша електронна петиція, стосовно будівництва сміттєпереробного заводу на території міста Житомира, опрацьована. Інформуємо, що в місті Житомирі, щороку накопичується близько 500 тис. куб. м твердих побутових відходів (далі - ТПВ), що захоронюються на єдиному міському полігоні загальною площею 21,56 гектара, експлуатується з 1957 року. Загальне накопичення ТПВ на полігоні з моменту його експлуатації складає близько 10 млн. куб.м.

На сьогодні в місті працює 5-ть підприємств-перевізників твердих побутових відходів, які надають свої послуги на територіях, що були розподілені на конкурсній основі. Відповідно до інвестиційного договору ТОВ «Екопромімпекс» на міському полігоні по захороненню ТПВ встановлено сортувальну лінію, яка проводить роботи із сортування відходів, лише після цього, відсортовані відходи, захоронюються на полігоні. Необхідно зазначити, що ТОВ «ЛНК» на міському полігоні ТПВ, було побудовано установку для відбору біогазу та переробки його у електричну енергію. На сьогодні вже пробурено 42 свердловини для відбору біогазу. Вказані заходи, майже виключили вірогідність загоряння відходів на полігоні. За підсумками робочої групи щодо визначення та розв’язання проблем пов’язаних з міським полігоном по захороненню ТПВ, було підготовлено рішення міської ради про надання дозволу на розробку проекту техніко-економічного обґрунтування (далі - ТЕО) з будівництва сміттєпереробного заводу. Після розробки ТЕО, буде проводитись робота стосовно залучення інвесторів для будівництва заводу з утилізації відходів на території міста.Без виготовленого ТЕО, всі пропозиції інвесторів, полягають лише у виділенні їм земельної ділянки, надання дозволу на сортування відходів і підняття тарифів для населення, як мінімум в 10-ть разів, при цьому, забезпечивши монополію з вивозу побутових відходів і лише після виконання вказаних умов, буде розглядатися питання доцільності будівництва сміттєпереробного заводу на території міста. Тому, такий підхід для міської влади і населення є неприйнятним.

Враховуючи викладене, постає питання, реальних перспектив будівництва сміттєпереробних заводів на території України та зокрема в м. Житомирі. Кошти, які вкладаються у будівництво вказаних об’єктів за кордоном, мають окупність (хоч і відносно за довгий період часу), за рахунок вартості утилізації сміття, яка складає приміром в Європейському союзі, близько 30-60 євро за одну тону відходів. Вартість утилізації безпосередньо в місті Житомир за одну тону, складає близько 30 грн., тобто 1-н євро. До моменту будівництва заводу необхідно визначитись у якому напрямку необхідно рухатись (яку технологію переробки відходів обрати), як зацікавити інвестора.

На сьогодні існує три основних технології переробки відходів, а саме: Спалення сміття (вартість 30-35 млн. євро). Під час роботи такого заводу, виділяється велика кількість тепла, яку необхідно подавати для опалення житлових будинків, відстань від міського полігону до першої котельні у напрямку міста надзвичайно велика, а тому тягнути труби на таку відстань просто не доцільно. Необхідно зазначити, що Верховною радою України, заплановано, розгляд питання включення спалювання сміття (видобуток електричної енергії) до зеленого тарифу. У такому випадку до міста дійсно можуть прийти реальні інвестори, так, як це вже буде досить цікаво для них в економічному плані.

В Європейському союзі (Німеччина) у 2014 році було побудовано останній завод із спалювання сміття, більше заводи такого типу, будуватись не будуть. Тому, що закордонні експерти, прийшли до висновку, що використання сміття, як вторинної сировини значно безпечніше та економічно ефективніше.

Наступною технологією переробки сміття є високотемпературний піроліз. Такі заводи не значно екологічні, однак їх вартість коливається від 100 млн. євро, що є захмарною перспективою для міста Житомира. Третьою технологією, яка використовується в світі, це технологія попереднього сортування сміття, а також холодного піролізу. Переробка сміття на такому заводі, дозволяє використовувати залишки переробки у виготовленні гіпсових сумішей та цегли на цегляних заводах, а також, як паливо на теплових електростанціях (саме ця технологія найбільш перспективна на сьогоднішній день). На сьогодні, міська рада самостійно не в змозі будувати такий завод на території міста, у зв’язку з тим, що міський бюджет, не має можливості сплачувати відсотки по даному кредиту, навіть при умові, 2-х відсотків річних. На даному етапі, є певні домовленості з двома інвесторами, однак для впровадження такого проекту, місту необхідно мати, морфологію відходів (дана робота вже ведеться), а також виготовити техніко-економічне обґрунтування.

З огляду на викладене, виконавчі органи міської ради та підпорядковані підрозділи, діють в межах чітко встановленого плану вирішення проблеми поводження з твердими побутовими відходами, а також будівництва заводу з утилізації побутових відходів в межах міста Житомира», – йдеться у відповіді на петицію.

Як повідомляв Житомир.info, 4 червня мер Сергій Сухомлин повідомив, що Житомир «підставив плече Львову»  і може приймати в день 50-60 тонн сміття, а львівська влада звертаються з проханням про допомогу і до інших міст. Це обурило деяких містян та депутатів міської ради: не зважаючи на запевнення директора КАТП-0628, що сміттєзвалище без проблем може прийняти сміття з Львівщини, ввечері 16 червня кілька десятків людей на околиці Житомира перекрили дорогу сміттєвозам з львівськими номерами. 17 червня Житомир перестав приймати сміття зі Львова.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі