Політика

Член Комітету з питань нацбезпеки розповів про поширені способи отримати відстрочку, які може ліквідувати законопроєкт про мобілізацію

7 March 2024, 09:55

Законопроєкт щодо мобілізації можуть винести на голосування у парламенті вже до кінця березня.

Про це 6 березня 2024 року під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив Федір Веніславський, народний депутат, член комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки.

«Я думаю, що комітет, і ми так налаштовані з колегами з комітету, витратить на те, щоб остаточно сформулювати свій висновок від одного до двох тижнів. Відповідно, після цього буде проголосовано висновок комітету, який є обов’язковим для розгляду законопроєкту в парламентській залі. Я думаю, що є всі шанси для того, щоб цей законопроєкт потрапив вже у фіналізованому вигляді, в зведеній порівняльній таблиці до другого читання до кінця цього місяця», – повідомив Федір Веніславський.

Він також зазначив, що законопроєкт допоможе уникнути зловживань правом на відстрочку від призову, зокрема, це стосуватиметься норм щодо навчання у вишах.

«Зараз ми лише фактично цим законопроєктом намагаємося уникнути тих зловживань, які, на превеликий жаль, мають місце. І громадяни України намагаються використати існуючі норми, які забезпечують їм право на відстрочку від призову на військову службу за мобілізацією під час воєнного періоду через, наприклад, навчання. Причому нинішній закон не лімітує кількість вищих освіт, тобто людина може здобувати другу, третю, п’яту вищу освіту. І це буде підставою для отримання відстрочки від призову. Ми це точно приберемо і буде вже послідовна вища освіта, тобто передвища, вища, магістерська і аспірантура. Друга, третя, четверта, вища підставою для відстрочки не будуть», – зазначив він.

Крім того, Федір Веніславський вказав і на певні норми щодо опіки над особами з інвалідністю

«Так само не будуть підставами для відстрочки ті випадки, коли на одну недієздатну особу припадало, чи оформлювалися як опікуни, піклувальники, багато військовозобов’язаних, і це давало їм право на відстрочку, чи догляд за особами, які є особами з інвалідністю. Якщо ця інвалідність, скажімо також набута після повномасштабного вторгнення, без наявності, скажімо так, відповідних медичних критеріїв її набуття і так далі. Тобто ми це прибираємо. Відповідно кількість людей, які можуть бути мобілізовані під час воєнного стану, значно зросте», – додав народний депутат.

Він зазначив, що можливість отримати відстрочку громадянам, які начебто здійснюють догляд за особами з інвалідністю, є одним із найпоширеніших варіантів зловживань. Згідно зі статистичними даними, кількість осіб, які отримали інвалідність після повномасштабного вторгнення, зросла в рази порівняно з середньою кількістю, яка була в довоєнний період.

«На превеликий жаль, можливість отримати відстрочку від призову особам, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю була і залишається одним із найбільш поширених варіантів для зловживань. Як свідчать статистичні дані, які нам надавала міністерка соціальної політики, кількість осіб з інвалідністю, які отримали цю інвалідність після повномасштабного вторгнення, зросла в рази порівняно з середньою кількістю, яку Україна отримувала у довоєнний період», – зазначив член Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Це одне з системних питань мобілізаційного, яке вже завтра буде розглядатися комітетом. Воно, зауважив народний депутат, чутливе та дуже важливе, позаяк з одного боку варто максимально повно врахувати права громадян України і захист осіб з інвалідністю та інших малозахищених верств населення, а з іншого боку – дотриматися балансу між інтересами національної безпеки, необхідністю вирішити питання демобілізації чи звільнення з військової служби тих захисників, які воюють вже два роки.

Водночас 6 березня заступник голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв повідомив LIGA.net, що комітет почав розгляд правок до нового мобілізаційного законопроєкту: на розгляд усіх правок знадобиться близько тижня.

Нагадаємо, Верховна рада 7 лютого 2024 року підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію: «за» проголосували 243 народні депутати. На засіданні 13 лютого Комітету Верховної ради з питань освіти, науки та інновацій проголосував за правки до проєкту закону про мобілізацію, які стосуються здобувачів освіти та працівників навчальних закладів.

Як повідомляв Житомир.info, у парламенті 25 грудня 2023 року був зареєстрований законопроєкт Кабміну про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби, але 11 січня 2024 року зазначений законопроєкт був відкликаний з Верховної ради для доопрацювання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мобілізація Веніславський ВР призов відстрочка законопроєкт 
Матеріали по темі