Здоров'я

Робимо рак «зрозумілим»: що потрібно знати про рак простати

10 April 2024, 11:26

За даними Національного канцер-реєстру України, до початку повномасштабного вторгнення щороку в Україні нараховували до 8 тисяч нових випадків раку простати, з них помирало близько 3 тисяч пацієнтів.

Найбільша проблема у випадку з раком простати – відсутність культури планових медичних обстежень серед чоловіків, особливо старшого віку. Саме тому чоловіки переважно звертаються до лікаря тоді, коли йдеться про рак простати 3-4 стадій, який потребує більш вартісного лікування, а результати не такі успішні, як на ранніх стадіях.

Попри те, що рак простати розвивається повільно, діагностується переважно у чоловіків, старших 60 років, а також не потребує дій «на випередження», вкрай важливо підвищувати обізнаність чоловіків про процедуру обстеження та ранньої діагностики.

Про це 10 квітня інформує благодійний фонд підтримки дорослих онкопацієнтів. Inspiration Family.

Що таке рак простати й хто перебуває у групі ризику?

Простата – це залоза репродуктивної системи чоловіка, яка утворює сім’яну рідину та регулює сечовипускання. Патологічне збільшення простати називається аденома, або гіперплазія простати. Запальні процеси у цій залозі називають простатит. Якщо у чоловіка наявні проблеми із сечовипусканням (утруднення, болі), або у сечі зʼявилась крові - треба обовʼязково звернутись до уролога, щоб виключити можливий злоякісний процес.

Клінічна онкологиня Національного інституту раку Вероніка Пацко

«До груп ризику належать чоловіки, старші 65 років, носії алелів BRCA1/BRCA2 та чоловіки із синдромом Лінча (спадковим неполіпозним раком товстого кишківника), а також ті, хто мають прямого родича (брата або батька), в якого діагностували рак простати. Нерідко в групі ризику опиняються також чоловіки, які мають прямих родичів жіночої статі (сестра, матір, бабуся), в яких було діагностовано рак молочної залози з мутацією в гені BRCA або рак яєчника. Якщо чоловікові відомо про такі випадки онкологічних захворювань у родині – варто регулярно відвідувати уролога вже з 40 років», — зазначає клінічна онкологиня Національного інституту раку Вероніка Пацко.

На які симптоми потрібно звертати увагу?

Досить часто симптоми раку простати схожі на аденому простати. Йдеться про порушення сечовипускання, почастішання та дискомфорт при сечовипусканні, наявність крові або сперми в сечі. Але, щоб переконатись, що процес не є злоякісним, при появі перших скарг необхідно звернутися до уролога, який оцінить ризики, зробить аналізи, і лише після цього зможе визначити, чи є захворювання злоякісним.

Варто зазначити, що за відсутності явних ознак злоякісного утворення лікар рекомендуватиме активне спостереження, і лише у випадку підозри на злоякісну пухлину може запропонувати виконати аналіз крові на рівень простат-специфічного антигену (ПСА), МРТ простати або біопсію. Ці обстеження пацієнт може пройти безоплатно, якщо візьме електронне направлення та звернеться у заклад, що має договір з Національною службою здоровʼя. Оскільки рак простати – хвороба, що переважно протікає повільно й може не стати причиною смерті чоловіка, важливо зважувати ризики психологічних наслідків діагностики, а також “превентивного” втручання, яке може нести ризики для здоров’я та життя пацієнта.

В рамках проєкту «Робимо рак зрозумілим» Фонд підтримки дорослих онкопацієнтів Inspiration Family підготував серію канцеросвітніх вебінарів, де клінічний онколог, променевий терапевт і хірурги-онкоурологи розповідають про діагностику та лікування раку простати.

В Inspiration Family нагадують, що навіть коли йдеться про онкозахворювання в чоловіка, по допомогу до Фонду зазвичай звертаються його дружина, мама або сестра. А рак простати взагалі є негласно табуйованою темою в українському суспільстві – одиниці готові ділитися історією свого лікування, аби підтримати інших чоловіків на шляху до одужання. Микола Дрозд – фінансист, підприємець, який має досвід лікування від раку простати, і який поділився ним в інтерв’ю для проєкту «Робимо рак зрозумілим».

Микола Дрозд – фінансист, підприємець

«Моя історія свідчить про важливість вчасного виявлення та лікування. Діагноз «рак» може здатися страшним, але подібні історії можуть надихати та допомагати іншим у подоланні складнощів. Не бійтеся говорити про своє здоров'я та симптоми з оточуючими. Відкритість може допомогти вчасно виявити проблеми та врятувати життя», – зауважує чоловік.

Довідково:

Inspiration Family – це благодійний фонд підтримки дорослих онкопацієнтів, який у 2020-му році створили п’ять жінок, що пройшли лікування раку.

Програми Фонду:

  • Інформаційна підтримка

Інформування онкопацієнтів щодо можливостей отримання безоплатних послуг та лікування в Україні, а також продовження лікування за кордоном.

  • Канцеросвіта

Фонд розповідає про рак доступно, послуговуючись науковими фактами, аби змінити ставлення до онкопацієнтів та допомогти їм подолати страх перед хворобою.

  • Адвокація прав пацієнтів

Представлення інтересів дорослих онкопацієнтів на державному та міжнародному рівні.

  • Розширення доступу до лікування

Збір коштів на закупівлю ліків та діагностику, які не покриваються державним коштом. Програму реалізовано через проєкт на базі Національного інституту раку.

  • Емоційна підтримка

Проведення заходів на підтримку онкопацієнтів у період лікування та після нього.

Посилання на Фонд:

Сайт: https://inspirationfamily.org

Фейсбук: https://www.facebook.com/InspirationFamilyUkraine/

Інстаграм: https://www.instagram.com/inspirationfamilyua/

Група для спілкування та підтримки пацієнтів: https://www.facebook.com/groups/inspirationfamilys...

Нагадаємо, понад 35 500 онкохворих перебувають на обліку у Житомирській області. Торік, 2023 року, зареєстровано більш як 4 000 нових випадків.

Як повідомляв Житомир.info, 20 вересня 2024 року пресслужба Житомирського обласного онкологічного диспансеру повідомляла про те, що пацієнти, у яких діагностували важке захворювання, можуть отримати безкоштовну паліативну допомогу, яка спрямована на підвищення якості останнього періоду їхнього життя. У Житомирській області у відділеннях закладів охорони здоров’я станом на 01 січня 2023 року функціонує 113 паліативних ліжок.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: рак онкохвороба онко рак простати онколог Дрозд Пацко Inspiration Family  
Матеріали по темі