Політика

Опозиція в Житомирській міськраді знайшла спосіб подолати бездіяльність мерії та провладних депутатів

13 February 2012, 10:23

«Ми знайшли практичний вихід із ситуації, як подолати бездіяльність мерії й провладних депутатів ради. Ми довели, що опозиція може впливати на ухвалення важливих для громади рішень. На черговій сесії міськради, завдяки ухваленим півроку тому нормам Регламенту, вперше ухвалено рішення, проекти яких було розроблено депутатами фракції «Фронт Змін», здійснено їх розгляд в комітетах та включено до порядку денного сесії», - заявив голова Житомирської обласної організації «Фронт Змін», депутат Житомирської обласної ради Геннадій Зубко.

Зокрема, це рішення ініційовані та розроблені депутатами фракції «Фронт Змін» у Житомирській міській раді Володимиром Михальцем, Юрієм Мойсеєвим та Нелею Ковалюк.

«За ініціативи Володимира Михальця ухвалено рішення, згідно якого відтепер  кошти міського бюджету на ремонт житлових будинків та благоустрій території будуть виділятися пооб’єктно. Також, будуть оприлюднюватись графіки проведення ремонтів. Таким чином  кожен житомирянин буде поінформований коли і на яку суму буде проведено ремонт його будинку. Крім того до комісій, які будуть здійснювати прийом виконаних робіт, буде введено старших будинкових та депутатів-мажоритарників з округу, де проводиться ремонт. Це дасть можливість забезпечити контроль за якістю та терміном виконання робіт. Ухвалене рішення – це прозорий розподіл коштів та контроль за їх використанням», - констатує результат діяльності фронтовиків Геннадій Зубко.

Також, розглядаючи на сесії проект рішення Нелі Ковалюк, депутати дали протокольне доручення сесії заступнику мера Олександру Бочковському та начальнику управління охорони здоров’я Віктору Борщівському розглянути можливість відшкодування лікарям дільничної мережі, які не забезпечені транспортом, проїзду у місцевому транспорті  на виклики та коштів на ліфтові картки. Для покриття ціх витрат  депутати від «Фронту Змін» ініціюють рішення про відмову від пільг на безкоштовний проїзд депутатами міської ради.

«Протокольним дорученням визначено місячний термін на вивчення питання. Цього достатньо, тому що шляхи вирішення зрозумілі і не потребують колосальних бюджетних витрат: є 80 лікарів та 200 медсестер; потрібно або придбати проїзні квитки та ліфтові картки, або компенсувати їх вартість», - говорить Геннадій Зубко.

Крім того, за ініціативи Нелі Ковалюк  та за наполяганням фракції «Фронт Змін», на сесії внесено зміни до міського бюджету і виділено 50 тисяч гривень для співфінансування облаштування входів до житла інвалідів–візочників, які мешкають на першому поверсі, пандусами або спеціальними підйомниками. 

Також, у ході розгляду проекту рішення, розробленого Юрієм Мойсеєвим стосовно відміни піднятих виконавчим комітетом тарифів на користування ліфтами у багатоповерхівках, сесією  дано доручення профільному заступнику міського голови та начальнику управління житлово-комунального господарства посилити контроль за наданням ліфтовими компаніями послуг у повному обсязі відповідно до зобов’язань. Питання вивчатимуть впродовж двох місяців, а потім буде ухвалено рішення щодо доцільності відміни підвищених тарифів на проїзд у ліфтах.

«Раніше для підготовки проекту рішень та винесення їх на сесію депутати працювали через звернення та запити, а мер та секретар вирішували чи взагалі розглядати питання в комісіях та на сесіях. Ми цю схему подолали.  В Житомирі ми вперше впровадили пілотний проект щодо механізму впливу опозиційних фракцій на бездіяльність влади.  Ми довели, що він діє: відтепер рішення розроблені депутатом проходить розгляд в комісіях і виноситься на сесію у значно меншій залежності від мера та секретаря ради. Депутати тепер можуть відповідати за підготовку рішень і «Фронт Змін» в кінці року прозвітує та продемонструє ефективність роботи депутатів за новим принципом», - підсумував сказане Геннадій Зубко.

Прес-служба Житомирської обласної організації політичної партії «Фронт Змін»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі