Політика

Що думають депутати опозиційних партій міськради про продаж ботанічного саду та можливе об’єднання проти цього?

28 February 2012, 08:20

5,38 га землі фруктового саду, що в районі промавтоматики, на минулій сесії Житомирської міської ради передані в комунальну власність міста. Раніше вони належали агроуніверситетові. 

Аграрний ВУЗ від цієї землі відмовився, за умови, що інвестор, який збудує тут об’єкт, поліпшить матеріальну базу закладу. Не секрет, що вся ця справа майже рік тому «закручувалася» під зведення саме будівельного гіпермаркету «Епіцентр». Іншого реального інвестора і по сьогодні немає. Лунають пропозиції, що, мовляв, можна тут збудувати аквапарк, або спорткомплекс, житловий масив, або ще щось. Але поки ці фантазії не підкріплені заявами і гарантіями тих, хто готовий за це взятися. 

Одразу з після прийняття минулою сесією 5,38 гектари фруктового саду у власність міста депутат-мажоритарник Величко Олександр, який діє спільно з партією «Громадянська позиція», запропонував колегам з опозиції у міськраді з «Батьківщини», «Фронту Змін» «УДАРу», «Свободи» об\'єднатися та спільними діями протистояти можливому продажу цієї землі,  публічно заявивши про спільні дії проти продажу Ботанічного саду. 

Ми поцікавились, як депутати-опозиціонери бачать подальшу долю цієї землі і чи готові до спільних дій на її захист, пожертвувавши, можливо, у якійсь мірі амбіціями своїх партій. Оцінити їхню позицію мають житомиряни. 

Олег Горай, ВО «Батьківщина»: «З самого початку винесення цього питання на обговорення позиція ВО «Батьківщини» незмінна. Фракція проти лобіювання владою інтересів одного з інвесторів. Об’єднуватися ми запропонували ще раніше і, згадайте, зібрали підписи за вибачення глави ОДА Сергія Рижука перед депутатським корпусом міської ради.

Єдиний варіант зараз – дочекатися пропозицій, які надійдуть щодо подальшої реалізації цієї землі. Виступати зараз з спільною заявою про те, що депутати міськради висловлюються  проти участі в аукціоні представників «Епіцентру» теоретично можливо, але з правової точки зору – неправильно, оскільки це обмежує інтереси одного з учасників. А ми повинні діяти неупереджено. Коли надійдуть пропозиції, ми їх розглянемо і винесемо свої рекомендативні пропозиції.» 

Володимир Михалець, голова фракції «Фронт Змін» у Житомирській міській раді: «Не треба забувати, що агроуніверситет, який відмовився від цієї ділянки на користь міста, зробив це за умов отримання матеріальної допомоги. Тому цією територією треба розпорядитися по-господарськи і виконати свої зобов’язання перед колишнім розпорядником землі. 

«Фронт Змін» неодноразово закликав винести це питання на обговорення громадськості. Воно дуже важливе, і саме жителі міста на громадських слуханням повинні сказати своє слово. Ми чекаємо, що влада міста нарешті зрозуміє це і зробить крок у цьому напрямку, а не проштовхуватиме на сесіях вигідні рішення з голосу.

 Щодо об’єднання опозиції навколо захисту фруктового саду, моє бачення у тому, що поки немає що ініціювати. Питання по «Епіцентру» поки не стоїть. Коли ж нам стане відомо, які варіанти подальшого використання цієї землі запропонує влада, «Фронт Змін» прийме рішення щодо підтримки, або навпаки – критики цих ініціатив». 

Тетяна Шкуропат, депутат від партії «УДАР»: «Якщо надійде конструктивна пропозиція щодо спільних дій опозиційних фракцій у міськраді щодо вирішення подальшої долі земельної ділянки, на якій розташовується фруктовий сад, ми її розглянемо. Але поки зарано про таке говорити. Може бути багато варіантів її подальшого використання. Чому ми говоримо лише про можливість зведення там «Епіцентру»? З усіх пропозицій виберемо кращу, ту, яка якнайповніше відповідатиме інтересам громади міста.

Сергій Оніщук, депутат ВО «Свобода»: «Свобода проти розміщення на території, яка зараз є фруктовим садом, крупного об’єкту оптової торгівлі. У першу чергу тому, що таке рішення не відповідає інтересам людей і може зашкодити їхньому здоров’ю. Ми розуміємо, які негативні наслідки очікують мешканців сусідніх районів від зведення об’єкту, який лобіює влада. Це затори на дорогах, багаторазове збільшення шкідливих викидів в атмосферу, шум, знищення зеленої зони. У тому місці краще розташувати соціально-важливі об’єкти. 

Депутат Олександр Величко звертався до нас з пропозицією спільних дій щодо захисту території фруктового саду. Ми готові до такої консолідації. Будемо проводити консультації. Результатом цього стане наша спільна позиція, яку почує громадськість та план подальших кроків щодо відстоювання інтересів громади». 

Величко Олександр, партія «Громадянська позиція», Перспективний виконком Житомира:

«Я переконаний, що кожен депутат, який активно спілкується з виборцями, абсолютно чітко має розуміти громадську думку:  зелена зона - для відпочинку людей. Особисто я вважаю, що депутати мають поступити чесно по відношенню до житомирян – разом публічно заявити про намір відстояти бажання людей і сприяти створенню зеленої зони. Набагато приємніше буде бачити там, замість залізних чи бетонних споруд, матусь з діточками в колясках та відпочиваючих людей поважного віку». 

Сергій Фещенко

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі