Політика

Заступник Житомирського губернатора піариться разом з Литвином за державні кошти

13 March 2012, 11:20

В Житомирській області чиновники забувають, для чого прийшли на державну службу, займаючись корупційними справами під прикриттям державницьких. Вони догоджають своїм партійним патронам замість служіння громаді. Мова про заступника голови Житомирської облдержадміністрації, керівника фракції Народної партії у Житомирській обласній раді Миколу Олещенка, - пише Сергій Петрук на Народних блогах.

Микола Олещенко не соромиться у робочий час на службовому авто рекламувати фонд Володимира Литвина "Майбутнє Полісся" 16 лютого у Новоград-Волинському. Дуже влучно з приводу цього "робочого візиту" висловився відомий український журналіст Сергій Лещенко у своєму блозі на сайті "Українська правда": "Ви запитаєте, а чому Литвин поїхав саме до Новоград-Волинського, а не, наприклад, до Новгород-Сіверського? Тому що ця поїздка – це передвиборчий агітаційний тур Литвина за державні кошти. Бо саме за цим округом в Новоград-Волинському через вісім місяців він буде обиратися до нової Верховної Ради. Подивіться на програму "робочої поїздки" Литвина! Роздача подарунків та відвідини зруйнованої школи. Підкуп виборців – вибачте, роздачу "стипендій" та "грантів" – Литвин здійснював від імені якогось фонду "Майбутнє Полісся".

У компанії Литвина за ті ж державні кошти засвітився й Микола Олещенко. Цей чиновник не запитав думку жителів Житомирщини, чи хотіли б вони витрачатися на приїзд Спікера і презентацію маловідомої організації. Проте з екранів телевізорів нам вішатимуть локшину, що це робиться для власного ж добробуту. Якщо Олещенку так не йметься супроводжувати боса народників, хай би найнявся у партію піарником. Проте ніхто не несе відповідальності за таку "бурхливу" діяльність.

Заступник голови ОДА, крім піару, подався у скарбники, роздаючи інструктажі щодо освоєння 80 млн державних грошей. У зв\'язку з цим нещодавно Олещенко проводив нараду за участі голів районних державних адміністрацій Житомирської області. Зазвичай скромний і переляканий Олещенко на цій зустрічі у наказовому тоні пояснив керівникам районів, як треба розпоряджатися бюджетними коштами, а саме освоювати їх ще до того, як щось реально буде зроблено.

Такий досвід Олещенко вже має. В обласній адміністрації одним із напрямків, який він курує, є житлово-комунальне господарство. Господарство, через яке зручно втілювати у життя брудні фінансові схеми. Так от у листопаді минулого року після проведення відповідного конкурсу на закупівлю робіт за державні кошти між одним із управлінь ЖОДА та київським приватним акціонерним товариством було укладено угоду.

Відповідно до умов угоди, фірма зобов\'язувалася у місячний термін поставити обладнання, необхідне для проведення заміни технічно зношеного аварійного устаткування та модернізації системи центрального водопостачання і водовідведення хлораторної водонасосної станції другого підйому міста Житомира.

Через 17 днів після підписання угоди службові особи управління ЖОДА склали та підписали акт прийому-передачі поставленого обладнання, на підставі якого на рахунок київського товариства було перераховано 5,294 мільйонів гривень бюджетних коштів.

Утім, як з\'ясували співробітники СБУ, устаткування – комплект обладнання станції знезараження питної води на базі електролізної установки – на час підписання акту прийому-передачі не просто не поставлене, а навіть не виготовлене європейською фірмою та не ввезене на митну територію України.

За фактами розтрати шляхом зловживання службовим становищем службовими особами державної установи бюджетних коштів у особливо великих розмірах та складання і видачі завідомо неправдивих офіційних документів, що спричинило тяжкі наслідки, слідчим підрозділом Управління СБ України в Житомирській області порушено кримінальну справу.

Справу порушено за ознаками вчинення злочинів, передбачених ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч.2 ст.366 (службове підроблення) Кримінального кодексу.

Головного комунальника області керівники галузевих формувань, м\'яко кажучи, називають не фахівцем. Але коли йдеться про різні варіанти відмиву грошей, то кращого консультанта годі знайти.

Передчуваючи, що ця кримінальна справа може і його зачепити, Олещенко з 12 березня тікає у відпустку у зв\'язку з виробничою необхідністю. Вже саме формулювання про цю так звану виробничу необхідність викликає безліч запитань. У Житомирі кажуть, що заступник голови ОДА напередодні спровокував ще один скандал, за який треба відповідати. Щоб лишитися у тіні, слід обрати або лікарняний, або відпустку. Як бачимо, поки Олещенко віддає перевагу відпочинку, щоб набратися сил для звершення чергових корупційних оборудок.

RegioNews

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі