Політика

Геннадій Зубко: «В Житомирі хочуть «протягнути через облраду» проект, що впроваджує механізм відбирання землі у людей»

19 March 2012, 11:05

Наприкінці 2011 року  Верховна Рада продовжила мораторій на введення ринку землі в Україні до 2013 року. Пристрасті навколо земельного питання вляглись. Проте, спокій є лише видимим. Оскільки, спроби відібрати землю у її законних власників перестали носити явний характер, а перейшли в «шахрайське підпілля» і, жодним чином, не стали від цього менш агресивними.

Бажаючі стати надурно землевласниками, вигадали новітню схему рейдерського поетапного захоплення землі невеликими ділянками впродовж декількох років. Мова йде про намагання затвердити в кожній обласній раді так званого «Тимчасового положення про надання в оренду нерозподілених земельних ділянок». Якщо такі положення будуть ухвалені в обласних радах, неважливо буде кадастр чи ні, коли буде введено ринок землі і якою буде вартість сотки. Власників-спадкоємців земельних паїв поставлять в такі умови, що люди самі масово будуть відмовлятися від своїх земельних наділів.

Першу спробу «протягнути через облраду» таке положення рейдери вирішили випробувати в Житомирській області. Нині документ розглядають профільні комісії. А поборники рейдерських інтересів блокують будь-які спроби внести зміни до проекту положення, затвердження якого по-суті узаконить шахрайську схему відібрання земельних ділянок у людей.

Наведемо лише декілька прикладів можливих махінацій у разі затвердження такого «Тимчасового положення». Змоделюємо життєву ситуацію: у вас помирає родич, який жив у селі і був власником земельної ділянки. Ви є спадкоємцем. За чинним законодавством вступити у свої законні права володіння спадщиною ви можете лише через 6 місяців. Що буде відбуватися із земельною ділянкою ці півроку? Положенням пропонується наступна схема: в кожному селі буде - управитель, якого визначає сільська рада. Проте, управитель може бути один на весь район. Згідно пункту 3.5 Положення цей управитель, до моменту вступу в права спадкоємця, отримає повне право розпоряджатися земельною ділянкою, в тому числі передавати її в оренду. І тут виходять на поверхню всі підводні камені.

Не порушуючи земельне законодавство, управитель може віддати успадковану вами землю в оренду будь-кому, на власний розсуд, на невизначений термін і на будь-яких умовах. Наприклад, закон передбачає передачу таких земельних ділянок в оренду терміном на один рік. Але, якщо ця земельна ділянка буде використовуватись сільгосппідприємством-орендарем  під сівозміну, тоді вашу ділянку мають право передати в оренду і на п’ять років. При цьому, вас ніхто не запитає хочете ви цього чи ні. А договір оренди може бути таким, що розірвати його буде досить складно.

Так само вам не повідомлять і умови оренди: наприклад, замість 1000 гривень за оренду вашої землі, вам заплатять лише 400 гривень. Але це не найгірший варіант, тому що орендар, використовуючи вашу землю може її «поліпшувати»: обробляти за особливою технологією, вносити мінеральні добрива, абощо. А коли пройде 6 місяців з дня смерті вашого родича, і ви вступите в законні права спадкоємця, вам пред’являть до сплати рахунок.

Вас цілком законно попросять заплатити за послуги управителя, який за пунктом 3.7. Положенням «має право на плату  за виконання своїх повноважень». Ви будете змушені оплатити збереження спадщини і повернути гроші, витрачені орендарем на «поліпшення вашої земельної ділянки». При цьому суми коштів нормативні акти не передбачають. Отже, з вас можуть вимагати будь-яку захмарну суму, наприклад по 2000 гривень на місяць за управляння 1 гектаром вашої землі. А якщо пай 3 гектари – це вже 6 000 гривень. Таким чином, за півроку «набіжить» всі 36 тисяч гривень.

БЛОКСХЕМА

У вас немає таких грошей? Не засмучуйтесь, вам на допомогу прийде управитель. І, можливо, навіть безкоштовно, допоможе вам оформити відмову від спадщини. Успадкована вами земля без докладання особливих зусиль і задарма перейде у власність тих, хто ініціює 22 березня в Житомирській обласній раді затвердження так званого «Тимчасового положення».
  
Найцікавіше попереду: така схема може бути застосована не лише до спадкоємців, а й до власників будь-якої земельної ділянки. Механізм простий: в сільській раді з’являється законний власник земельної ділянки, який хоче отримати свій наділ в натурі. Тобто, як кажуть в селі «забити кілочки на межі». Земельну ділянку починають обмірювати й виявляється, що вона «налазить» на дві сусідні. Між власниками виникає майнова суперечка, справу подають до суду і на час розгляду справи у суді, трьома спірними ділянками розпоряджатиметься той самий управитель. А далі вже за вищеописаною схемою. А якщо рейдер не матиме ні совісті, ні сорому, а матиме покровителів, то таким чином можна відібрати земельні паї у всього села, району, області.

Ще сумніваєтесь? Тоді на додачу: наприклад, земельна ділянка, якою розпоряджається управитель розташована посередині поля, яке обробляє добросовісний місцевий фермер-орендар. Договори на оренду всіх земельних ділянок у нього укладені, окрім одного – договору з управителем. І тут управитель може висувати до фермера будь-які умови підписання договору. При цьому, обробляти згадану земельну ділянку фермер не може, тому що його замордують перевірками представники різних контролюючих органів, які і є покровителями управителя. Умови шантажу фермера можуть бути які завгодно: від банального хабара до вимоги відмовитись від оренди всього поля. Це узаконена корупція чистої води.

Тепер рахуємо по-мінімуму прибутки ініціаторів затвердження «Тимчасового положення»  від оборудки. На сьогоднішній день в Житомирській області майже 40 000 не розпайованих земельних ділянок. Їх не розпаювали з різних причин: люди не встигли оформити документи, померли, хворіли, справи в судах, спадкоємці не прийняли спадщину, абощо. Вже наступного дня після затвердження положення цими ділянками візьмуться розпоряджатись управителі. Середній розмір паю приблизно 3 гектари. Загалом, це 120 000 гектарів «вільних земель». Тепер помножте на орієнтовну ціну за гектар і матимете мільярдну суму, яку отримають ті, хто змушує Житомирську обласну раду затвердити «Тимчасове положення про надання в оренду нерозподілених земельних ділянок».

А далі, використовуючи прогалини земельного законодавства та оминаючи 450 депутатів Верховної  Ради,  ініціаторам «тимчасових положень» вдасться провернути в Україні земельну аферу століття, залучившись підтримкою, в середньому,  лише голосами 60 депутатів в кожній обласній раді. Певно, ділки порахували, що так дешевше.

Перша спроба затвердити на минулій сесії Житомирської облради «Тимчасове положення» була «відбита».  Якщо 22 березня на черговому засіданні друга спроба буде вдалою, і махінаторам вдасться «протягнути» згаданий документ, можна буде сказати: «Крига скресла, панове присяжні засідателі». Найближчим часом такі положення винесуть на затвердження у всіх облрадах. І вже через 3-5 років в Україні власниками землі буде лише декілька родин, які нині «правлять пир серед чуми». Отож, народні обранці, варто подумати, перш ніж голосувати, тому що гарантовано в розпорядженні «управителя» рано чи пізно опиниться і ваша земля.

Геннадій Зубко – депутат Житомирської обласної ради (фракція «Фронт Змін»)
 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі