Політика

Сергій Сухомлин: За одну бездомну собаку житомирян змушують заплатити 2 тисячі гривень

23 April 2012, 15:20

Член виконкому Житомирської міської ради, депутат Житомирської обласної ради Сергій Сухомлин наполягає на знятті з розгляду чергової сесії Житомирської міськради та на доопрацюванні Програми регулювання чисельності безпритульних тварин.

«Депутатам пропонують своїм рішенням затвердити цільову програму регулювання чисельності безпритульних тварин в місті Житомирі. Діяти Програма повинна впродовж 8 років і на її фінансування передбачається витратити 6,6 млн. грн. Проте Програма жодним чином не зменшить кількість безпритульних тварин в місті. Навпаки, за умови дії згаданої Програми кількість безпритульних собак зростатиме в місті в арифметичній прогресії і до 2020 року їх замість 20 тисяч буде щонайменше 40», - стверджує член виконавчого комітету міськради Сергій Сухомлин.

Свої аргументи депутат наводить на підставі коментарів і висновків фахівців ветеринарної медицини, які стверджують, що популяція собак збільшується на 20-25% за рік залежно від кількості. Отже, якщо в Житомирі 20 тисяч бездомних собак, то їх щороку ставатиме в середньому на 4000 більше, а за 8 років – на 32 тисячі. Запропонована мерією Програма передбачає зменшення популяції лише на 2 500 тисячі за вісім років коштом в 6,6 мільйонів гривень. Таким чином, «кожен пес» коштуватиме місту 2 000 гривень.

«Програма не вирішує проблеми безпритульних тварин. Вона написана з однією метою: освоїти 6,6 мільйонів гривень. Тому її необхідно зняти з розгляду і відправити на доопрацювання», - наполягає Сергій Сухомлин й вносить дієві пропозиції, які на практиці за 2-3 роки допоможуть знизити кількість бездомних собак до підконтрольних меж.

«Потрібно йти перевіреним шляхом європейських держав та країн Прибалтики. Найперше, необхідно провести масову стерилізацію собак. Вартість однієї процедури – 90 гривень. Тобто, місту це буде коштувати 1,8 -2 мільйони гривень», - говорить Сергій Сухомлин. 

Крім того, за словами депутата, «є ще один сучасний і найвигідніший варіант співпраці з благодійними міжнародними організаціями. Зараз в Україні працює міжнародна благодійна організація Vier Pfoten International - «Чотири лапи», яка реалізує програми щодо проблеми гуманного регулювання чисельності та утримання безпритульних тварин».

Київська влада вже підписала меморандум про співпрацю з організацією і з 23 квітня Києвом будуть курсувати 3 мобільні клініки та 7 машин з відлову тварин, що дозволить стерилізувати понад 10 тисяч безпритульних тварин. Міжнародна організація «Чотири лапи» допомагає інтелектуально, технічно і фінансово вирішити проблему гуманного ставлення до безпритульних тварин. Після проведених операцій кожна тварина буде щеплена і відпущена.

«Працюють волонтери безкоштовно, але місто має забезпечити проживання та харчування волонтерам. Це насправді дієвий спосіб зменшення кількості безпритульних собак. А вже потім можна витрачати кошти міського бюджету на побудову клінік, притулків і пошук нових господарів собакам-безхатченкам», - підсумував сказане Сергій Сухомлин.

Прес-служба Житомирської організації політичної партії «Фронт Змін»

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі