Події

Роупджампер впав з мосту в Житомирі та зламав хребет через власну необережність

6 June 2012, 17:39

Жертвою власної жаги до екстриму став хлопець з Житомира. Він займався роупджампінгом – таким непростим словом називають стрибки із висоти зі страховкою. Під час чергового такого випробування парубок мало не загинув, у нього перелом хребта, потрібна операція, - повідомляють «Надзвичайні новини»

У Житомирі екстремальний вид спорту – роупджампінг мало не призвів до загибелі людини. Павлу 22, він стрибнув із 40-метрового мосту в річку і травмував хребет. Каже, що ще під час вільного падіння зрозумів, що щось пішло не так.

«Ще зі старту я забув зав’язать страховий вузол і мотузка, яка не повинна використовуватись для страховки взагалі, а лиже для підняття бази наверх, ось вона і спрацювала, як страховка. За неї мене ж і витягли нагору», - розповідає постраждалий.

Екстремал упав у воду, але травми уникнути не вдалося. «Швидкою» його відправили до лікарні, там діагностували у хлопця перелом грудного хребця. Йому потрібна операція.

Медики відмічають задовільний стан постраждалого, але такий перелом потребує хірургічного лікування. Операція запланована на цей тиждень.

Павло досвідчений спортсмен. 10 років займається альпінізмом і вже 4 – роупджампінгом – стрибками з висоти. В обох видах спорту хлопець використовує одне й те ж спорядження. Каже, купував його у спеціалізованому магазині і в надійності обладунків не сумнівається. Тож у тому, що сталося, Павло винуватить тільки себе.

«Перевіряю базу перед стрибком три рази, а це, видно, десь відволікся», - розказує Павло.

Олександр, теж роупджампер зі стажем, каже, що головне у цьому виді спорту дотримуватись інструкцій та правильно фіксувати страховку.

«Для того, щоб не відбулося падіння спортсмена, він має зафіксувати кінець мотузки. Бажано цю фіксацію продублювати ще десь. Нажаль, ось цього моменту він не зробив. Коли він навантажив вільний кінець мотузки і стрибнув, мотузка почала просто виходити із спускового механізму», - демонструє Олександр спорядження роупджампера.

З досвідом приходить самовпевненість, - зазначають бувалі спортсмени. А вона як раз і є небезпечною.

«Людина стає самовпевненою і робить уже все механічно. Від цього загинуло багато альпіністів, тому що вважали, що вже все знають. Але ж людський фактор у цьому залишається», - відмічає інший роупджампер Дмитро.

Щоб допомогти з операцією для Павла, спортсмени проведуть у суботу благодійні стрибки на тому самому місці, де травмувався їхній товариш. Сам Павло вірить, що одужає і планує повернутися до спорту, навіть, якщо на реабілітацію підуть роки.

Житомир.info за матеріалами «Надзвичайних новин»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі