Політика

Об'єднана Опозиція виграла битву за мову в Червоноармійському районі, але програла в Житомирі

14 June 2012, 17:03

За ініціативи депутатів Об’єднаної опозиції  Червоноармійська районна рада ухвалила звернення до Верховної ради України з вимогою відкликати законопроект «Про засади державної мовної політики», розроблений депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим та Вадимом Колесніченком.

«У разі провадження цього законопроекту політичні наслідки будуть руйнівними для України. Вони можуть стати загрозою для державної цілісності країни. Законопроект потрібно зняти із розгляду, оскільки він суперечить статті 10 Конституції України, не отримав схвалення українських та закордонних експертів, поглиблює політичну кризу, несе загрозу функціонування української мови як єдиної державної та орієнтований на запровадження лише російської мови»,- сказала, виносячи Звернення на розгляд сесії,  депутат Червоноармійської районної ради від об’єднаної опозиції «Батьківщина» Алла Петренко.

Звернення до парламенту в ході обговорення викликало суперечку, оскільки, багато депутатів не ознайомлені із законопроектом про регіональні мови. Лише вимога депутатів від об’єднаної опозиції  поіменного голосування та подальшого опублікування в місцевих ЗМІ прізвищ тих, хто проголосував проти Звернення, стала вагомим аргументом на користь ухвалення позитивного рішення.

«Депутати розглянули звернення в кінці сесії, після його опрацювання створеною комісією. Ми настояли на поіменному голосуванні. Представники провладних партій, вочевидь, побоявшись осуду людей, все ж таки проголосували за звернення щодо відкликання з парламенту «мовного» законопроекту. Звернення буде надіслано до Верховної ради», - сказала Алла Петренко.

Нагадаємо, що питання про звернення до Верховної ради України з вимогою відкликати законопроект «Про засади державної мовної політики» розглядалося і на позачерговій сесії Житомирської міськради 30 травня. Тоді дане рішення підтримане не було, за нього проголосувало лише 25 депутатів міськради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі