Політика

Житомирська опозиція хоче блокувати мовний закон за допомогою місцевих рад

6 July 2012, 09:52

 «Ми, депутати, отримали доручення громади, щоб прийняти рішення про блокування закону про мову. Тому, на вимогу громад, ми  будемо скликати на Житомирщині позачергові сесії рад всіх рівнів», - сказав керівник Житомирського регіонального виборчого штабу Об’єднаної опозиції Геннадій Зубко у четвер на зустрічі із науковцями, що відбулась в  обласній науковій бібліотеці імені О. Ольжича.

 В конференц-залі бібліотеки зібралося близько сотні представників професорсько-викладацького складу житомирських вищих навчальних закладів, коледжів, технікумів, училищ, шкіл, а також представники громадських організацій та політичних сил, зокрема, представники Об’єднаної опозиції «Батьківщина» аби виступити проти регіоналівського мовного закону та захистити українську мову.

 Зала виявилася замалою для всіх небайдужих до долі державної мови. Місцева інтелігенція обговорювала ситуацію довкола прийняття у Верховній Раді антиконституційного мовного законопроекту. Всіх присутніх найбільше обурив сам шахрайський механізм постановки на голосування та прийняття скандального закону «Про державну мовну політику». На думку Геннадія Зубка, такому безцеремонному фальшуванню ухвалення мовного закону передувала ціла низка цинічних антиукраїнських дій влади.

 «Та ситуація, яка відбулася в парламенті, вона не відбулася просто так. Їй передував цілий ряд подій, таких як закриття українських шкіл на півдні України та спроби закрити школи у східних областях; «переписання» Табачником підручників з історії та наступ на самоврядування університетів. Прийнятий в парламенті мовний законопроект – це злочин. Злочином є те, яким чином був ухвалений цей документ. Ні спікер, ні президент не мають права підписувати те, що було сфальшовано. Сьогодні, важливо мати провідників ідей. На сьогоднішній день саме інтелігенція має стати провідниками ідей до студентства, до своїх знайомих і близьких, до всіх, хто вас знає і прислухається до вашої думки», - сказав Геннадій Зубко. - «Питання ухвалення мовного законопроекту вже не політичне, це питання існування держави. Ми вимагаємо від спікера Парламенту, від президента, не підписувати цей закон, а заветувати його».

 Представники інтелігенції створили в Житомирі комітет по захисту української мови, який очолив Віктор Мосієнко. Наміри науковців, без сумніву, розділяють всі житомиряни й  активно буде підтримувати Об’єднана опозиція Житомирщини. Зокрема, вже запропоновано план дій: проведення загальнонародних протестних безстрокових акцій у Житомирі, збір підписів під зверненням до Президента України з вимогою ветувати мовний законопроект та скликання сесії місцевих рад аби блокувати напади влади на державну мову на Житомирщині і по всій Україні.

Житомирська обласна організація політичної партії «Фронт змін»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі