Політика

Романів Житомирської області відсвяткував День міста

9 July 2012, 16:09

 Древній Романів, як значна кількість міст країни, виник задовго до того, як про це свідчать письмові джерела. Першим документом, в якому згадується Романів, є Литовська метрика XV ст. Історія містечка засвідчує такі колишні його назви - Колуково (поселення, яке ніби то знаходилось у давнину поблизу сучасного Романова), Романів (названий в честь батька Данила Галицького - Романа Галицького), Дзержинськ (з 1933 року) і знову Романів (у 2003 році). У 1817 році населений пункт, перша письмова згадка про який значиться 1471 роком, отримав Магдебурське право. Датою святкування Дня міста романівчани обрали день відновлення його історичної назви у період новітньої історії України.

Урочисті заходи 8 липня 2012 року розпочалися презентацією в’їзного знаку, який уже зводиться, з боку села Залужне. Відповідно до запевнень керівництва Романова та району, продемонстрованого макету, він являтиме собою круг, у центрі якого розміщуватиметься книга із викарбуваними найважливішими історичними подіями населеного пункту. Від неї виходитиме сім променів, як сім доріг із його центру. На чотирьох колонах височітиме назва та надпис-запрошення відвідати славний Романів. Прекрасним, зворушуючим співом учасників заходу привітав хор районного Будинку культури «Від душі».

На економічному форумі, що відбувся у приміщенні районної ради, мова велася про здобутки, плани, шляхи вирішення проблемних питань як власне Романова, так і району вцілому.

Паралельно на бульварі Шевченка діяла виставка робіт місцевих народних умільців. На центральному красені-стадіоні розпочалася концертна програма святкування. Першим її номером стало театралізоване відтворення історії міста доби польської графської родини Ілінських, палац яких, аж до знищення його більшовиками, являв собою візитівку Романова. Кращих жителів райцентру та його вихідців було відзначено почесними званнями та оголошено переможцями у різноманітних номінаціях.

Однак справді день став святковим та веселим, коли на сцену піднялися Анна Бєлкіна та Любомир Чермак – вокалісти групи «НЕКСІ», фіналістка конкурсу Голос країни тернопільчанка Мар’яна Нестайко та, у супроводі шоу-балету «ВІВА-ДЕНС», Петро Чорний – скромне «чорне золото України». Їх зачаровуюча концертна програма, святковий феєрверк – це подарунок землякам від депутата Житомирської обласної ради, Почесного громадянина Романова Віктора Развадовського, який цього дня за критерієм людяності був визнаний переможцем у номінації «Відкрите серце».

До речі, іменини Романова співпали у часі із днем народження переможця «Пісенного вернісажу», лауреата першої премії «Зеленої Гури», фестивалю «Море друзів» - Петра Чорного. Тож щирі вітання виявилися взаємними, а згадки про День Романова – ще більш святковими та запам’ятовуючими.

 

Орест РУСИН

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі