Політика

«Ми вимагаємо президента ветувати антиукраїнський закон і закликаємо громаду захищати українську мову» - Геннадій Зубко на мітингу в Житомирі

9 July 2012, 19:20

Сьогодні в Житомирі біля пам’ятника Сергію Павловичу Корольову перед облдержадміністрацією зібрались житомиряни, щоб висловити свій протест українофобському закону “Про засади державної мовної політики”.

«Події, які відбуваються у серці України – Києві, не можуть залишати у спокої будь-яку мислячу людину, бо на наших очах зник парламентаризм – рішення у Верховній Раді ухвалюють з порушенням будь-якої процедури, в обхід норм регламенту, права, здорового глузду», - сказав звертаючись до учасників мітингу кандидат технічних наук, депутат Житомирської обласної ради, керівник Житомирського регіонального виборчого штабу Об’єднаної опозиції «Батьківщина»  Геннадій Зубко.

До будівлі обласної ради на заклик Житомирського осередку Всеукраїнського комітету захисту української мови прийшли вчителі, науковці, художники, письменники, творча інтелігенція, представники політичних партій, громадських організацій, депутати обласної, районних та міської рад, житомиряни та гості міста. Молодь та літні люди були єдині у своєму обуренні та гніві від дій антинародної влади. Мітинг протесту  розпочався гімном України. 

Усі виступаючі наголошували на неприпустимості реалізації засад цього українофобського документу, учасники мітингу переконані, що його прийняття Верховною Радою – це злочин перед українським народом, наступ на українську державність. Загальний настрій підкріпив своїм виступом Віктор Мойсієнко, доктор філологічних наук, професор, голова Житомирського обласного осередку Всеукраїнського комітету захисту української мови. 

Геннадій Зубко, керівник обласного штабу Об’єднаної опозиції «Батьківщина» закликав присутніх депутатів Житомирської обласної ради підписати вимогу про скликання позачергової сесії Житомирської обласної ради з єдиним питанням порядку денного: надіслати звернення до Президента України з вимогою ветувати Закон України «Про засади державної мовної політики». 

«Вносити такі питання із голосу у Верховній Раді як мовний законопроект – це злочин. Коли ми бачимо такий злочин, ми не повинні, як громада стояти осторонь. Сьогодні на вимогу громад ми приймаємо рішення, як депутати всіх рад, всіх рівнів, скликати позачергову сесію і вимагати ветування цього закону. Сьогодні є ще невиконані обіцянки, про те, що невиконаний мораторій на мовне питання. Я закликаю депутатів всіх рад, всіх рівнів поставити свій підпис під вимогою скликати позачергову сесію та ставлю свій підпис першим. Ми повинні мати у своїй державі єдину державну мову, свою церкву, яка буде нашою українською та спільно відбудовувати могутню українську державу», - сказав Геннадій Зубко. 

В кінці заходу Віктор Мойсієнко оголосив резолюцію мітингу, в якій було повідомлено про створення Всеукраїнського комітету захисту української мови. 

«Необхідність його створення викликана тим, що ні центральна, ні місцева влада жодним чином не реагує на тривалі багаточисельні звернення громадян до представників влади всіх рівнів з вимогами забезпечити гарантії функціонування української мови, як єдиної державної. Ситуація в країні така, що державну мову вимушена захищати громада, люди», - йдеться в тексті резолюції. 

Мітингувальники були одностайні проти нищення державної мови. Мова – одна із святинь, яку треба охороняти, а не маніпулювати нею задля задоволення власних амбіцій. 

Отець Богдан, настоятель Михайлівського кафедрального собору, на завершення зібрання покликав помолитись за Україну. Житомиряни спільно прочитали молитву «Боже великий єдиний».

Пресс-служба об'єднаної опозиції у Житомирській області

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі