Суспільство

120 пар танцювали офіцерський вальс на майдані Соборному у Житомирі

21 June 2013, 10:09

20 червня надвечір на майдані Соборному у Житомирі було велелюдно: площу заполонили «прекрасні дами» у яскравих сукнях та кавалери у військовому мундирі – тут проходив офіцерський випускний бал Житомирського військового інституту ім. С.П. Корольова Національного авіаційного університету.

За словами начальникa Житомирського військового інституту ім. С. П. Корольова, генерал-майора Юрія Даника, востаннє подібне дійство в Україні проходило майже 100 років тому.

«Сьогодні вперше в Україні з 1917 року відбувається офіцерський випускний бал. Це дійсно величне свято. Ви побачите самовираження людей, яке показує, що вони не тільки отримали професію, не тільки засвоїли певну кількість знань, а найголовніше - це люди високої культури, і вони сьогодні святкують завершення свого навчання офіцерським випускним балом. Це відродження традицій, це позитив, який надихає нас на гарне, щасливе майбутнє», - перед початком балу розповів журналістам Юрій Даник.

З кавалерами для балу, зрозуміло, проблем не було. Усі вони курсанти та випускники Житомирського військового інституту. А от «прекрасних дам» збирали по всьому місту - їх «позичали» в інших навчальних закладах Житомира.

«Дівчата - це випускниці та студентки навчальних закладів Житомира, тому це свято не лише нашого інституту, а й інших вузів міста», - зазначив Юрій Даник.

Бальних танців житомирських курсантів та офіцерів навчала головний балетмейстер Поліського академічного ансамблю пісні і танцю «Льонок», викладач хореографії Світлана Карпенко. За її словами, навчити військових вальсувати зовсім не важко, їхня офіцерська витримка та дисциплінованість – якраз ті риси, що допомагали у навчанні. Окрім того, наголосила балетмейстер, саме військові формували колись культуру бального танцю.

«На військових формувалась професійна хореографія. Якщо взяти історію розвитку балів і взагалі балету в Російській Імперії, то тут провідну роль грали військові. Коли Петро І видав указ про формування балетного театру в Росії, танцівників не було. Першими професійними танцівниками були кадети. В історії все повторюється. А працювати було дуже цікаво і нескладно. Я отримала задоволення від їхньої витримки, поведінки, манер. Це рідкість на сьогодні», - розказала Світлана Карпенко.

Як розповіла хореограф, на майдані Соборному, під відкритим небом, у вальсі кружляло 120 пар. Офіцери та курсанти разом зі своїми дамами виконали три бальних танці: полонез (урочисте відкриття), вальс Штрауса «Знайомство» і офіцерський вальс.

Самі офіцери-випускники кажуть, що відчувають гордість, адже продовжують давню славетну традицію.

«Ця традиція була ще споконвіків, але відродилась тільки зараз. Останній вальс такий був 100 років тому. І зараз ми відновлюємо цей звичай. Танцювалось весело, приємно, однак трішки жаркувато. Але в цілому нам сподобалось, ми горді і дуже щасливі, що продовжили цю славетну традицію», - розповів лейтенант Максим Грішин.

Окрім військових, на майдані Соборному танцювали колективи міста Житомира, які виконали мазурку, менует та польку.

Наприкінці святкового дійства вальсував і заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ярослав Долгих.

Завершились урочистості колоритним дефіле військового оркестру.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі