Суспільство

Сергій Сухомлин: для начальника Житомирського управління освіти навчати особливих дітей «надто дорого»

21 June 2013, 17:42

 Під час засідання міськвиконкому 19 серпня начальник міського управління освіти Валентина Весельська зазначила, що забезпечення рівного доступу до освіти дітей з особливими потребами обходиться надто дорого.

У Програмі розвитку освіти м. Житомира на період 2013-2015 років на цей рік кошти на розвиток інклюзивної освіти не передбачені, на 2014 рік – лише 24 895 грн., на 2015 – 52 728 грн. Всього 77 623 грн. на три роки.

«Це смішна сума, бо 24 тис. грн. – це ставка одного вчителя. При цьому лише на висвітлення діяльності міського голови з бюджету було виділено 1 млн. 400 грн. Чути від начальника міського управління освіти, що навчання дітей з особливими потребами занадто затратне для нашого бюджету, як мінімум дивно. Адже ця людина насамперед має опікуватися, аби всі діти були охоплені освітою й мали рівні права у доступі до навчання», - зазначив член виконкому, депутат обласної ради Сергій Сухомлин.

Сухомлин нагадав, що останнім часом міська влада провела у Житомирі ряд заходів, присвячених інклюзивній освіті, тобто навчанню дітей з обмеженими фізичними або психічними можливостями. Однак жодних серйозних кроків для забезпечення рівного доступу до освіти дітям з особливими потребами чиновники не зробили.

На засіданні міськвиконкому Сергій Сухомлин запропонував розробити програму впровадження інклюзивної освіти на базі трьох житомирських шкіл – в Богунському, Корольовському районах та центрі міста, а також закласти в Програму розвитку освіти кошти на ремонти цих шкіл згідно з вимогами інклюзивної освіти.

«Виконком підтримав мою пропозицію. Адже наші особливі діти повинні мати доступ до школи, вільний доступ у класи, в яких потрібно розширити дверні отвори. Крім того треба переобладнати туалети, передбачити додаткову оплату педагогом», – розповідає депутат.

Навчання особливих дітей разом зі здоровими – це європейська норма. На жаль, сьогодні наше суспільство ще не готове їх прийняти, люди не розуміють, як з ним спілкуватися.

«Почати потрібно з дітей – у програму розвитку інклюзивної освіти потрібно включити хоча б кілька садочків. Діти мають розуміти, що їхні особливі ровесники – звичайні нормальні діти, які люблять, дружать і чекають нашої підтримки. Вони не повинні бути аутсайдерами. Здоров’я нашого суспільства проявляється насамперед у нашому ставленні до особливих дітей та людей з особливими потребами», – переконаний Сергій Сухомлин.

На засіданні міськвиконкому Сергій Сухомлин також говорив про приватні школи Житомира – «Всесвіт», «Сяйво» та «Ор-Авнер». По закінченню цих навчальних закладів діти отримують атестати державного зразка, проте їхнє навчання оплачують батьки й спонсори, бо фінансування приватних шкіл нашим законодавством не передбачене. Сухомлин пропонував передбачити в бюджеті хоча б часткове фінансування цих закладів, скажімо, витрати на підручники або харчування дітей.

«Незабаром Верховна Рада має переглядати деякі статті Закону України про загальну середню освіту. Сьогодні в проектах про зміни до деяких статей прописано зміну принципу фінансування навчальних закладів – гроші мають іти за дитиною. Тобто не важливо, в якій школі навчається дитина, гроші повинні виділятися на кожну дитину, незалежно від того, в якому закладі вона вчиться. Тому якщо зміни все-таки внесуть, Програма розвитку освіти міста на 2013-2015 роки повинна обов’язково це передбачати», – зауважив депутат обласної ради.

На його думку, якщо Рада все-таки не внесе змін до «освітнього» закону, місцева влада повинна розробити механізм часткової компенсації витрат приватним школам. Міськвиконком підтримав дану пропозицію.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі