Місто

На День Незалежності Житомир презентує у столиці 54-кілограмового «Диво-птаха»

20 August 2013, 13:01

«Диво-птаха» розміром 3×4 буде представляти Житомир на традиційному «Параді вишиванок», який відбудеться 24 серпня, на День Незалежності, у Києві.

Про це 20 серпня під час брифінгу щодо святкування Дня незалежності України в Житомирі розповіла начальника управління культури Житомирської міської ради Лариса Харчук.

«Наша делегація від’їде для участі в параді вишиванок на Майдані Незалежності у Києві, де будуть представлені всі регіони України, з композицією «Диво-птах», - розповіла Харчук.

«Диво-птаха» розписували місцеві майстри протягом 4 місяців у культурно-мистецькому центрі «Поліська хата», що в селі Городецьке Коростишівського району.

Над ескізом розпису працювали та консультували Раїса Єніна – майстер-етнограф – та Юрій Камишний – заслужений художник України.

За словами голови Обласної молодіжної спілки художників та мистецтвознавців, керівника культурно-мистецького центру «Поліська хата» Інни Величко, робота над «Диво-птахом» виконана за мотивами відомого художника та майстра декоративно-прикладного мистецтва Житомирської області Олексія Макаренка.

«На першому етапі птаха розмальовували усі бажаючі. Тобто, перший шар композиції містить енергетику 500 людей, які доторкнулися до цього птаха. Це гості, які приїжджали протягом травня та червня в культурно-мистецький центр «Поліська хата». Одна з композицій Олексія Макаренка, на задній частині птаха, - це берегиня, яка у формі квітки виростає з бутона і на фоні сонця тримає маленьку дитину», - розповіла Інна Величко.

Як повідомила головний спеціаліст управління культури міськради Альона Сердечна, «Диво-птах» виконаний з дороговартісного матеріалу - зі скловолокна, яке виробляється він авіазаводі і використовується у створенні катерів. Макет композиції коштував більше 8 тис. грн. Вага птаха – 54 кг.

19 серпня «Диво-птах» вирушив до столиці. Представляти його у Київ 24 серпня поїде житомирська делегація у кількості 50 чоловік.

Як повідомляв Житомир.info, у 2012 році Житомир презентував у Києві «Диво-писанку».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі