Влада

ДП «Житомирторф» отримує мільйонну підтримку з державного бюджету, але залишається збитковим

2 September 2013, 14:05

 За два роки державне підприємство «Житомирторф» отримало з держбюджету майже 20 млн.грн. і цього року може отримати ще 10 млн., але залишається збитковим.

Про це йдеться у розпорядженні губернатора Житомирської області Сергія Рижука щодо розвитку торфодобувної галузі.

«ДП «Житомирторф» за 2011-2012 роки отримано майже 20 млн.грн. на оновлення парку видобувної і торфопереробної техніки. За виділені кошти придбано нові торфозбиральні комплекси і лінію для сушіння торфу та пресування брикетів, яка вже змонтована та встановлена на Озерянському торфозаводі. Проте запуск лінії до цього часу з різних причин не відбувся. На 2013 рік передбачено фінансування галузі з державного бюджету в сумі близько 10 млн.грн. На сьогодні виробнича діяльність ДП «Житомирторф» є збитковою, малоефективною. Як наслідок, загальна сума заборгованості до Пенсійного фонду, бюджетів усіх рівнів перевищує 4 млн. грн.», - зазначається у розпорядженні губернатора.

Очікувалося, що фінансова підтримка держави сприятиме збільшенню обсягів видобування торфу до 40 тис. тонн у 2012 році та 75 тис. тонн у 2013 році. Фактично підприємствами ДП «Житомирторф» у 2012 році видобуто 25 тис. тонн торфу (30% від запланованого).

Влада повідомляє, що загальна річна потреба в паливному торфі тільки для споживачів Житомирської області становить 50 тис. тонн в рік і стільки ж для потреб сільського господарства.

«Збільшення обсягів видобування, що планується, без освоєння нових площ для ДП «Житомирторф» не можливе. Для вирішення питання необхідно додатково відвести 270 га ділянок із земель запасу та лісового фонду в межах наявної ліцензії», - наголошує губернатор.

Одним із напрямів фінансового навантаження на підприємство є утримання об’єктів соціальної інфраструктури, що знаходяться на балансі Озерянського торфозаводу. Неодноразові звернення облдержадміністрації з цього питання до вищих органів влади позитивного рішення не принесли.

У розпорядженні є рекомендації державному підприємству «Житомирторф»: розробити перспективний бізнес-план; активізувати роботу із запуску лінії по випуску паливних торфопілетів на Озерянському торфобрикетному заводі; підготувати конкретні пропозиції щодо ділянок надр з метою розширення площ торфорозробок; спільно із Жовтневою селищною радою Лугинського району узгодити перелік об`єктів соціальної інфраструктури які передбачаються для передачі до комунальної власності селищної ради з балансу ДП «Житомирторф»; спільно з Лугинською райдержадміністрацією, Жовтневою селищною радою вивчити можливість здійснення та порядок проведення приватизації об’єктів соціальної інфраструктури, включаючи пооб’єктну передачу.

Крім того, губернатор Рижук доручив головам райдержадміністрацій, керівникам галузевих департаментів та управлінь облдержадміністрації у жовтні 2013 року підготувати розрахунки потреби в паливі місцевих бюджетних організацій та установ за рахунок продукції ДП «Житомирторф» та постійно проводити тендери на закупівлю палива із включенням пропозицій цього підприємства.

Довідково: Житомирська область входить до 4 регіонів, у яких сконцентровано найбільші запаси торфу. Це Волинська, Рівненська, Житомирська і Чернігівська області. Усього на Житомирщині налічується близько 200 родовищ з обсягами промислових запасів торфу понад 50 млн. тонн. Державне підприємство «Житомирторф» є основним промисловим об`єднанням, діяльність якого спрямована на розвиток торф`яної галузі в області.

До складу ДП «Житомирторф» входять філія «Озерянський торфозавод» та дочірнє підприємство «Олевськторф». Основна продукція галузі представлена паливним фрезерним торфом, мінеральними добривами на основі торфу, включаючи торфосуміші для вирощування квітів, овочів, грибів та інших сільськогосподарських культур. Ліцензії на видобування торфу має лише державне підприємство «Житомирторф». На сьогодні розробки здійснюються на двох родовищах в Олевському районі - «Чистина» і «Озерянське» та на родовищі «Гвоздь» в Овруцькому районі. Незначні обсяги видобування проводять окремі сільгосппідприємства в межах власних землевідводів, що не заборонено законодавством при дотриманні певних вимог.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі