Події

В Житомирській області ввели карантин через амброзію та білого американського метелика

2 September 2013, 16:43

 Амброзія та білий американський метелик – причини карантину в кількох районах Житомирської області.

Знищувати амброзію потрібно завчасно, поки рослина не почала цвісти. Через кілька тижнів боротися з бур'яном буде пізно: пилок почне отруювати життя алергіків.

Але головна підступність амброзії в тому, що одна рослина здатна утворити десятки тисяч насінин. І навіть якщо її знищити всю, насіння, що залишилося в землі, може прорости і через 40 років.

Інший шкідник, який швидкими темпами розповсюджується по Житомирські області – американський білий метелик. Його гусінь об’їдає дерева та кущі і зменшує врожаї.

У липні та серпні спеціалісти державної фітосанітарної інспекції проводили моніторинги на виявлення нових вогнищ. Там, де шкідників виявили, ввели карантин: уся продукція, яка ввозиться або вивозиться з цих населених пунктів, підлягає санітарному контролю.

«Американський білий метелик є у 4 районах області, амброзію полинолисту виявили в 17 районах. На цих територіях вже запроваджено карантинний режим і проводяться відповідні фітосанітарні заходи», - розповідає головний спеціаліст відділу державного нагляду державної фітосанітарної інспекції Регіна Будзінська.

Зупинити поширення американського білого метелика та амброзії можна лише спільними зусиллями, кажуть фахівці. У разі виявлення шкідників радять звертатися у фітосанітарну інспекцію Житомирської області (тел..25-49-69). І нагадують: за законом , власники приватних будинків амброзію на своїх територіях мають знищувати самостійно. Це ж стосується й підприємств. В іншому випадку тих і інших чекають штрафи від 17 до 255 гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі