Інтерв'ю

Керівник обласного управління Державтоінспекції Володимир Гриб відповів на запитання читачів Житомир.info

26 March 2014, 16:05

 Т.в.о. начальника УДАІ в Житомирській області Володимир Гриб поспілкувався з нашим журналістом та відповів на запитання читачів Житомир.info.

- Розкажіть спочатку трохи про себе: де народилися, де працювали до призначення на цю посаду?

- Родом я з Овруцького району, село Селезівка, 70 км від Овруча в сторону Білорусі. Народився 23 липня 1971 року. Батько – працівник лісового господарства, мати була вчителькою фізики і математики в сільській школі, померла, коли мені було 5 років, а сестрі 3, нас виховував батько. З 1990 по 1992 роки – служба в збройних силах, йшов служити ще в армію Радянського Союзу, звільнявся вже з Української армії. В міліцію прийшов зразу після служби, старшим інспектором ДПС відділу ДАІ в Овручі. В 1995 році перевівся в Житомир, в окрему роту ДПС, взвод супроводу, за 11 років пройшов там шлях від старшого інспектора до командира взводу. Потім був призначений заступником начальника ДАІ міста Житомира і в 2011 році – заступником начальника управління матеріального забезпечення УМВС, начальником відділу ресурсного забезпечення та озброєння. І досі рахуюся там, а тут – тимчасово виконую обов’язки, начальник УДАІ Олександр Кравченко перебуває у відпустці.

- В чому полягає анонсована Вами реорганізація ДАІ?

- В результаті реорганізації територіальні підрозділи ДАІ, які знаходяться в районах, будуть безпосередньо у підпорядкуванні обласного управління. Зараз ці підрозділи підпорядковуються районним та міським відділам УМВС. Першочергова увага буде звернута на комплектування підрозділів Державтоінспекції, буде враховуватися думка співробітників райвідділу, громадськості і навіть у пересічних громадян іноді запитую думку, дивимося, що пишуть в Інтернеті.

- Можете озвучити статистику по ДТП з початку 2014 року?

- Дані нас не радують. З початку цього року на автошляхах Житомирської області вже скоєно 130 дорожньо-транспортних пригод, в результаті яких 37 людей загинули та 145 травмовані. Загиблих майже в 2 рази більше, ніж за відповідний період минулого року. Основні причини ДТП: порушення швидкісного режиму, керування транспортним засобом в нетверезому стані, виїзд на зустрічну смугу, маневрування, обгін. Одна з причин збільшення – недостатня кількість працівників ДАІ, у нас є райони, де працює всього дві людини. За останніми вказівками в наряді ДПС має бути три чоловіки, а ми їх просто не можемо виставити. Наприклад, в Червоноармійському районі по штату 3 працівники, є одна вакансія і фактично працює 2 людини.

Запитання від читачів Житомир.info, які надішли на електронну пошту (орфографія і пунктуація збережені):

В Житомирі велика кількість напрямків маршрутних перевезень, маршрутки зупиняються коли і де їм заманеться (по за межами зупинок), цим самим створюючи незручності іншим учасникам дорожнього руху, а по декуди просто виникають аварійні ситуації! Більше того велика кількість маршрутів курсує по вулицях де взагалі відсутні зупинки громадського транспорту, наприклад на вулиці М.Рибалка починаючи від вулиці Щорса зупинок не має ВЗАГАЛІ, а маршрутки їздять і зупиняються посередині дороги, щоб їх обїхати доводиться виїзджати на полосу зустрічного руху, а в зимовий період ще гірше, така ситуація в місті складається РОКАМИ!!! Коли буде наведений лад???

- Через брак працівників ДАІ ми не в змозі зараз взятися за все, в Житомирі по обслуговуванню міста працює взвод, штатною чисельністю 20 осіб. Сьогодні є домовленість з Держтрансінспекцією, будемо залучати їх, бо вони мають більший вплив на перевізників, ніж працівники ДАІ.

Вулично-дорожнє господарство в місті знаходиться в занедбаному стані, про якість дорожнього покриття і так все зрозуміло, а от відносно знаків хочеться запитати окремо. В місті велика кількість пішохідних переходів, але лише одиниці з них відповідають правилам дорожнього руху, Майже всі пішохідні переходи міста позначені у повній невідповідності до ПДР, в літню пору року на різних ділянках міста наноситься дорожня розмітка без встановлення відповідних знаків, люди за цей час встигають звикнути. що тут пішохідний перехід, а в зимовий час від тієї розмітки нічого не залишається і лдюи по звичці просто кидаються під колеса автомобілів!!! Велика кількість пішохідних переходів позначені лише з одного боку, є і ще більш цікаві моменти, коли ліворуч від дороги встановлений знак пішохідного переходу, а праворуч його не має (у нас, що лівосторонній рух???) як має діяти водій в такий ситуації??? Коли працівники ДАІ змусять дорожні служби навести лад хоча б зі знаками??? Якщо не має коштів на встановленні нових знаків для повної відповідності, то можна хоча б зняти ті знаки які вводять в оману учасників дорожнього руху!?

- Питання це дуже складне. У місті ця ситуація склалася після ліквідації такої структури як СМЕД ДАІ, її поділили на дві частини: за знаки і за дорогу відповідають одні, а за світлофорні об’єкти – міськсвітло. Зараз триває обстеження вуличної мережі по Житомиру і по кожному такому випадку робимо приписи, складаються протоколи. Наша робота – встановити недоліки і скласти приписи, ДАІ не може вішати чи знімати знаки, ми тільки погоджуємо їх розміщення.

Коли з міста приберуть причіпи-рекламні щити? адже їх розміщують уздовж доріг і у сонячні дні блик від них засліплює водіїв, а також обмежує видимість на перехрестях

- Реклама на транспорті, яка була колись заборонена, тепер дозволена. На ті випадки, коли реклама стояла з порушенням правил дорожнього руху, заважала проїзду транспорту, ми складали протоколи. Перевірили їх підстави реєстрації, переміряла їх всі відповідно до сертифікату відповідності, перевірили номера шасі. У міській раді буквально вчора запевнили, що вже є процедура і цю рекламу в найкоротший час з вулиць заберуть.

Я тоже попросил бы руководство ГАИ проверить автомобиль Мерседес GL, который то с номером 0017 МІ ездит, то, вообще, без номера и отчитаться перед житомирянами. Со стороны видно, что там мажоры ездят как попало и в непонятно каком состоянии...

- Цей Мерседес-кубік був знятий з обліку для реалізації, продажу. На ньому офіційно зареєстровані транзитні номери червоного кольору, але вчора, 25.03 в 16:19 від власника отримана заява на постановку на облік цього Мерседеса.

Запитання з соцмереж під новиною-анонсом:

- Наскільки я знаю, триває перевірка прокуратури по кожному такому випадку, де був складений протокол на водіїв Автомайдану.

- Сьогодні в області діє близько 90 автошкіл з підготовки та перепідготовки водіїв транспортних засобів. Акредитацію для відкриття автошкіл видає Київ, ми тільки проводимо перевірку знань правил дорожнього руху у викладачів цих шкіл. Якщо для пересічного водія 20 запитань, то викладач має скласти іспит, в якому 30 запитань. Це все робить машина, комп’ютер, все бачить Київ в режимі он-лайн. Ці екзамени проводить спеціальна комісія з 8 чоловік, голова якої – Андрощук. Бувають такі викладачі, які вже після п’ятого питання припиняють іспит і виходять. Остання така перевірка проводилася 5 лютого цього року: здавали іспит 21 викладач автошколи, 14 – не здали.

- Я вже казав, що над цим питання будемо працювати разом з Укртрансінспекцією. Коли буде складено хоча б на 2-3 перевізників протокол і буде направлене подання на позбавлення їх ліцензії, то вони задумаються де їм краще ставати. Працівникам ДАІ кожного дня, коли вони заступають на службу, доводимо вимоги транспортної дисципліни, особистої безпеки, нагадуємо про ввічливе ставлення до громадян, етику поведінки в спілкуванні і при керуванні транспортним засобом. На сайті є телефони, куди можна звертатися і повідомляти про порушення.

- Може ця робота була трошки послаблена, зараз будуть переглядатися місця несення служби, аварійно-небезпечні ділянки. Основне завдання – наблизити мобільні патрулі ДАІ до місць скупчення людей, аварійно-небезпечних ділянок, щоб несли службу не в, так званих, «ловушках». Якщо є такі випадки – повідомляйте, і до працівників будемо вживати заходи адміністративного впливу. Робота проводиться, але через малу кількість патрулів ми не можемо охопити все місто. У Житомирі за січень-лютий з вини водіїв сталося 17 ДТП, в яких 25 людей були травмовані. За цей же період було 3 ДТП з вини пішоходів, в яких 1 людина загинула, 2 – отримали травми.

- Я з цим згоден, але зараз в основному водії та учасники дорожнього руху дозволяють собі таку поведінку, як тут описано.

- Три рази можуть зупиняти, коли вводиться в дію спеціальний план, тоді можна зупиняти машині. Але інспектор повинен пояснити причину зупинки.

- Якщо це стосується особисто мене, то я запевняю, що в мене їх не було. Я вже 23 роки пропрацював у міліції і в мене не було візиток, якщо такі найдете – покажіть.

- Зараз проводиться реорганізація, здаються заліки з професійної підготовки, з фізичної підготовки, знання Правил дорожнього руху, вогнева підготовка. До працівників, які не здають заліки або мають погані результати, будемо приймати міри, навіть не допускати до несення служби, хай навчаються. А якщо це стосується перепризначення – люди не будуть перепризначатися на посади.

- Я майже 20 років пропрацював в ДАІ і мене всі знають. Вчора вже зроблено доручення про перевірку МРЕВ ДАІ області, за її результатами будуть зроблені висновки про притягнення до дисциплінарної чи якоїсь іншої відповідальності. Попільнянську перевіримо в першу чергу.

- Ми почали більш жорстко працювати над цим питанням: складаємо адмінпротоколи за порушення правил зупинки і стоянки, залучаємо до цього громадські організації, засоби масової інформації. За один день цей порядок там не наведеться, може і за місяць не найдеться. Тут повинен кожен учасник дорожнього руху починати з цим боротися, насамперед, з себе. Якщо громадянин бачить такі випадки порушення правил, то нічого страшного, якщо він зробить зауваження водію, тоді він буде розуміти, що люди на нього дивляться.

- Проводяться гласні і негласні перевірки. Якщо будуть зафіксовані такі випадки, коли беруть хабар, то тут однозначно – звільнення. І крім інспектора відповідальність несуть всі, вона закінчується на керівникові УДАІ. Тут дуже жорстка позиція і департаменту ДАІ і міністерства. Мені дзвонили з приводу Бердичівського МРЕВ, що там починаючи від дівчини, яка сидить на прийомі заяв, і закінчуючи начальником – всі поголовно «беруть», але цьому немає ніякого підтвердження документального, немає заяви.

- Вчора вже дали вказівку начальнику ДАІ, будуть внесені зміни до дислокації несення служби по Радомишлю, але ще будемо вивчати ситуацію, можливо там дійсно є якісь порушення в плані організації дорожнього руху, так звані «ловушки». В Радомишлі сьогодні по штату 4 працівники ДАІ.

- Пасками безпеки повинні пристьобуватися всі, згідно Правил дорожнього руху. Дозволяється не пристьобуватися: особам, які навчають водінню якщо за кермом учень або в населеному пункті; водіям-інвалідам; водіям і пасажирам оперативних та спеціальних транспортних засобів; таксі. І якщо інспектор зупинив водія, то поки він з ним не закінчить і не відпустить – не має права зупиняти іншу машину.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі